Predsjednik Đukanović primio akreditivno pismo novoimenovanog, izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Sjeverne Makedonije Zećira Ramčilovića

03/03/2023 14:20

vijest

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je danas akreditivno pismo novoimenovanog, izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Sjeverne Makedonije Zećira Ramčilovića.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je danas akreditivno pismo novoimenovanog, izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Sjeverne Makedonije Zećira Ramčilovića.


Nakon ceremonije, Predsjednik je razgovarao s ambasadorom, poželio mu dobrodošlicu, uspješnu misiju i iskazao uvjerenje da će ambasador tokom mandata, u saradnji sa državnim organima Crne Gore, dati doprinos unapređenju međudržavnih odnosa, utemeljenih na prijateljstvu, savezništvu u NATO i zajedničkoj ambiciji da u doglednoj budućnosti postanu dio evropske porodice naroda.

Uz podsjećanje da su odnosi Crne Gore i Sjeverne Makedonije mudro i odgovorno čuvani i u jugoslovenskoj zajednici i kasnije, ocijenio je da frekventni politički dijalog na visokom nivou, ukljućujući i zvaničnu posjetu predsjednika Pendarovskog, kao i brojni susreti na radnom nivou, otvaraju prostor za osavremenjavanje i stalno unapređenje međusobnih veza. Predsjednik je pozdravio ukupnu bilateralnu saradnju, posebno u oblasti odbrane, unutrašnjih poslova i kulture, ohrabrujući dalje inicijative u cilju što bolje pripreme druge zajedničke sjednice vlada Crne Gore i Sjeverne Makedonije nakon stabilizacije političkih prilika u zemlji.

Upoznao je sagovornika sa složenim stanjem u zemlji i neophodnosti da se iz krize izađe kroz demokratske procedure u cilju uspostavljanja stabilne, evropski orjentisane i legitimne vlade i povratka dinamike integracionog procesa, što je imperativ za sve zemlje regiona, kako bi se osigurala stabilnost i podstaklo usvajanje evropskih vrijednosti. Na toj liniji, iskazao je punu podršku i spremnost za iskrenu prijateljsku podršku Crne Gore Sjevernoj Makedoniji za pregovarački proces sa EU. Stabilnost naših zemalja biće pouzdanija, kako budemo bliži EU, kazao je Predsjednik.

Ambasador Ramčilović je zahvalio Predsjedniku za odvojeno vrijeme i prijem, visoko cijeneći prijateljske odnose dvije zemlje na bilateralnom i multilateralnom planu. Uz pozdrave predsjednika Pendarovskog i poštovanje prema Crnoj Gori i predsjedniku Đukanoviću lično, zahvalio je za podršku Sjevernoj Makedoniji u procesu pristupanja EU, posebno cijeneći postignuća i iskustva Crne Gore, uprkos određenoj stagnaciji na tom putu. Sjevernoj Makedoniji puno znači iskustvo Crne Gore i dobro je da se i preko vas čuje glas Sjeverne Makedonije u međunarodnoj zajednici, kazao je ambasador. Uz zadovoljstvo prijateljskom dobrodošlicom u Crnoj Gori, ambasador je izrazio očekivanje uspješne diplomatske misije u cilju daljeg razvoja odnosa, ističući značaj boljeg saobraćajnog povezivanja kako za građane, tako i za biznis zajednice.

Sagovornici su se saglasili da je prioritet intenziviranje ekonomske saradnje, za šta su stabilne političke prilike u zemljama neophodan preduslov.