Odlikovanja

ORDEN REPUBLIKE CRNE GORE

Orden Republike Crne Gore je najviše državno odlikovanje koje se dodjeljuje na velikoj ogrlici predsjednicima ili suverenima država i liderima međunarodnih organizacija ili na lenti drugim visokim zvaničnicima stranih država ili međunarodnih organizacija.Orden Republike Crne Gore sastoji se od ordenske zvijezde, velike ogrlice, odnosno lente i ordenskog znaka.Velika ogrlica je od srebra, dužine 950 mm i sastoji se od 10 članaka kružnog oblika, prečnika 30 mm, koji su međusobno povezani dekorativnim prepletima iz pletenice uz ordenske zvijezde i ordenskog znaka. Na člancima su karakteristični detalji iz crnogorske istorije i kulture: grb Vojislavljevića, grb Petrovića, pečat arhonta Petra, pečat Petra I, grb Balšića, grb Crnojevića, element iz „Oktoiha” sa slovom K, slovo R sa krunom iz knjige Božidara Vukovića, portret majke Crnogorke sa karijatide na Mauzoleju na Lovćenu i portret crnogorskog ratnika sa slike Petra Lubarde „Bitka na Vučjem dolu”. Na veliku ogrlicu se kači ordenski znak.

ORDEN CRNOGORSKE VELIKE ZVIJEZDE

Orden Crnogorske velike zvijezde dodjeljuje se za naročite zasluge na razvijanju i učvršćivanju saradnje i prijateljskih odnosa između Republike Crne Gore i drugih država i međunarodnih organizacija i za doprinos međunarodnom ugledu i položaju Crne Gore.

ORDEN CRNOGORSKE NEZAVISNOSTI

Orden Crnogorske nezavisnosti Orden Crnogorske nezavisnosti ima jedan stepen i dodijeljuje se za poseban doprinos i afirmaciju crnogorske nezavisnosti.

ORDEN CRNOGORSKE ZASTAVE I STEPENA

Orden Crnogorske zastave prvog stepena je u obliku troslojne srebrne kružne površine. Prvi sloj je prečnika 70 mm, sa izraženom pozlaćenom spoljnom ivicom unutar kojih se nalazi pravilno raspoređenih 28 zvijezda ukrašenih brilijantima. Na drugoj kružnoj površini, prečnika 55 mm, sa izraženom spoljnom ivicom, nalaze se 32 forme koje simbolizuju morske talase. Na trećoj kružnoj površini, prečnika 50 mm, sa izraženom pozlaćenom spoljnom ivicom, nalazi se rustična forma koja simbolizuje kameni reljef Crne Gore koji simetrično presijeca stilizovana crnogorska zastava, širine 22,5 mm, sa crvenim emajliranim poljem, zlatnim obrubom i zlatnim grbom Crne Gore na sredini, visine 14 mm.

ORDEN CRNOGORSKE ZASTAVE II STEPENA

Orden Crnogorske zastave drugog stepena Na Ordenu Crnogorske zastave drugog stepena , za razliku od prvog stepena ovog ordena, zvijezde na prvoj kružnoj površini nijesu ukrašene brilijantima.

ORDEN CRNOGORSKE ZASTAVE III STEPENA

Orden Crnogorske zastave trećeg stepena  za razliku od ordena drugog stepena, nema pozlaćene izražene spoljne ivice kružnih površina.

ORDEN ZA HRABROST

Orden za hrabrost dodjeljuje se za izvanrednu hrabrost i samoprijegor koji su ispoljeni u izuzetno opasnim situacijama u spasavanju ljudskih života i materijalnih dobara. U središnjem dijelu je vertikalna reljefna forma koju čini lovorova grančica sa po pet redova trolista i parova plodova. Sa lijeve i desne strane lovorove grančice su mačevi sa vrhovima okrenutim na gore. U podnožju lovorove grančice balčaci mačeva su spojeni. Spoj balčaka mačeva je ukrašen rubinom.

ORDEN RADA

Orden rada se dodjeljuje za naročite zasluge u privredi i u ostalim djelatnostima i za rad od izuzetnog značaja za napredak i razvoj Crne Gore.U centralnom dijelu, po vertiklanoj osi, postavljena je stilizovana figura čovjeka stvaraoca i spojena sa zupčastom kružnom formom, koja se nalazi na obodu površi. Sa desne strane figure nalazi se pet stilizovanih formi u pokretu kao izvor energije koja je prikazana lijevo od figure.

MEDALJA ZA HRABROST

Medalja za hrabrost dodjeljuje se za djelo lične hrabrosti u bezbjednosti građana i države, izvan i iznad zahtjeva dužnosti. Na licu Medalje reljefno je postavljen motiv stilizovane vučedolske zastave. Na naličju Medalje, u gornjem dijelu, polukružno, latiničnim pismom, ispisan je tekst Medalja za hrabrost, ispod kojeg se nalazi grb Crne Gore. 

MEDALJA ČOVJEKOLJUBLJA

Medalja čovjekoljublja dodjeljuje se za lično djelo pomoći belesnim, ranjenim, prognanim ili izbjeglim licima, izvan i iznad zahtjeva dužnosti. Na licu Medalje je splet stilizovanih kružnih linijskih formi, sa osnovnom kružnom formom u sredni i četiri manje forme sa spoljašnje strane čiji se linijski izvodi završavaju strelicama unutar osnovnog kruga, formirajući novu kružnu cjelinu. Na naličju Medalje, u gornjem dijelu, polukružno, latiničnim pismom ispisan je tekst Medalja čovjekoljublja, ispod kojeg je horizontalno u pet redova ispisan tekst koliko do vas stoji imajte mir sa svijem ljudima. 

MEDALJA ZA ZASLUGE

Medalja za zasluge dodjeljuje se za zasluge u izvršavanju povjerenih zadataka koji posebno doprinose prijateljskim odnosima između Crne Gore i drugih država. Lice Medalje čine tri koncentrična prstena. U centralnom dijelu reljefno je predstavljen Danilov krst, između čijih krakova se nalaze štitovi na kojima su grbovi crnogorskih dinastija: Vojislavljevića, Balšića, Crnojevića i Petrovića. Naličje Medalje čine tri koncentrična prstena