Predsjednik Đukanović sastao se u Ženevi sa predsjednikom Savjeta za ljudska prava Vaclavom Balekom

27/02/2023 18:00

vijest

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sastao se u Ženevi sa predsjednikom Savjeta za ljudska prava Vaclavom Balekom.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sastao se u Ženevi sa predsjednikom Savjeta za ljudska prava Vaclavom Balekom.


Predsjednik je čestitao ambasadoru Baleku prestižno mjesto predsjednika Savjeta za ljudska prava, uz zadovoljstvo što tu poziciju pokriva predstavnik Češke, i zbog prijateljstva naših zemalja i zbog njenog kontinuiranog zalaganja za očuvanje i promociju ljudskih prava. Predsjednik je istakao da Crna Gora učešćem u Savjetu pokazuje posvećenost pitanjima ljudskih prava, poštovanju standarda i iznalaženju rješenja za njihova kršenja koja su, nažalost, česta. Uz opredijeljenost za stalno jačanje pozicije Savjeta, članstvo u toj organizaciji Crna Gora vidi i kao priliku za kvalitetnu prezentaciju zemlje na međunarodnom planu i u multilateralnom okviru. Ukazao je na zahtjevnu ulogu Crne Gore kao članice NATO i lidera u pregovorima sa EU u kontekstu agresije na Ukrajinu koja ima refleksije na zemlju i region u cjelini. Predsjednik je uvjeren da će Crna Gora uprkos izazovima izaći iz krize na dobar način i kroz demokratske izborne procedure dobiti stabilnu i proevropsku vladu koja će nastaviti da vodi društvo u pravcu dostizanja evropskih vrijednosti.

Predsjednik Savjeta za ljudska prava zahvalio je predsjedniku Đukanoviću za posjetu uz ocjenu da je za Savjet veoma važna podrška tako istaknutih ličnosti, što pojačava njegovu poziciju. Podsjetio je da je Savjet mehanizam koji najbolje funkcioniše i u stanju je da dovede do vidljivih rezultata, kao u slučaju brze reakcije na agresiju na Ukrajinu. U tom kontekstu je naglasio značaj ovog tijela kao važnog mehanizma za zemlje poput Crne Gore i Češke, koji je baziran na ljudskim pravima i pomaže građanima. On je posebno naglasio značaj iskoraka Savjeta u godini jubileja, 75 godina Univerzalne deklaracije i 30 godina Bečke deklaracije u cilju povećanja efikasnosti za šta će biti dragocjena podrška političkih lidera, kazao je Balek. 

Predsjednik je uz zadovoljtsvo visokim stepenom podudarnosti viđenja globalnih prilika poručio da će se Crna Gora rado odazvati pozivu da pomogne svim inicijativama Savjeta za ljudska prava u važnoj godini jubileja koje obilježavaju UN-e.