Predsjednik države Jakov Milatović u zvaničnoj posjeti Kipru

06/06/2024 15:00

vijest

Prekretnica u odnosima Crne Gore i Kipra

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović dočekan je uz najviše državne i vojne počasti u Predsjedničkoj palati u Nikoziji, gdje se sastao sa predsjednikom Republike Kipar Nikosom Hristodulidesom, na čiji poziv boravi u zvaničnoj posjeti toj zemlji.

Na sastanku, kojem je prisustvovao i ministar vanjskih poslova Konstantinos Kombos potvrđeni su odlični i prijateljski odnosi Crne Gore i Republike Kipar, a teme razgovora bile su dalje jačanje političkih i ekonomskih veza dvije zemlje.

Čestitajući Kipru jubilej 20. godina od učlanjenja u Evropsku uniju, predsjednik Milatović zahvalio je na kontinuiranoj podršci Kipra našem evropskom putu, te istakao da ova posjeta predstavlja prekretnicu u odnosima dvije države.

Izrazio je očekivanje da će Crna Gora do 2028. postati punopravna članica EU, ocijenivši da će izvjesno dobijanje IBAR-a biti značajan korak u tom pravcu. U tom smislu, kako je naveo, računamo na nastavak političke i tehničke podrške Kipra, posebno tokom njegovog predsjedavanja Savjetom EU 2026. godine, koja će za nas biti ključna, jer želimo da zatvorimo sva poglavlja i započnemo završnu fazu procesa integracije.

Predsjednik Kipra je kazao da prva zvanična posjeta predsjednika Crne Gore predstavlja novo poglavlje u odnosima dvije države.

On je pohvalio rezultate koje je naša država postigla u prethodnom periodu na polju vladavine prava, naglasivši da će Kipar nastaviti da snažno podržava Crnu Goru, kao državu koja je najdalje odmakla u pregovorima s EU.

Takođe, obostrano je izražen interes za jačanje ekonomske saradnje, te je ukazan prostor za snaženje saradnje u oblasti nauke i turizma, a takođe je bilo riječi o potrebi potpisivanja Memoranduma o razumijevanju u oblastima obrazovanja i kulture.

Predsjednik države je najavio da će kao rezultat predsjedničke posjete Kipru sljedeće nedjelje uslijediti posjeta ministra saobraćaja i pomorstva, a uskoro i posjeta crnogorskog šefa diplomatije.

Tom prilikom biće ojačana ugovorna baza dvije zemlje potpisivanjem memoranduma o razumijevanju između Crne Gore i Kipra o priznavanju pomorskih sertifikata. Podsjetio je i da je Crna Gora istakla kandidaturu za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti UN, za period 2026-2027 i zatražio podršku kiparske strane.

Na kraju, on je kiparskog predsjednika pozvao da učini zvaničnu posjetu našoj zemlji, što će biti dodatan impuls snaženju međudržavnih odnosa.

Tokom zvanične posjete Kipru, predsjednik Milatović će se sastati sa predsjednicom Parlamenta Anitom Demetriou, gradonačelnikom Nikozije Konstantinosom Jorkatzisom, kao i sa kiparskim privrednicima.