Predsjednik Milatović na svečanosti povodom dana Republike Italije

04/06/2024 08:30

vijest

Predsjednik države Jakov Milatović prisustvovao je svečenosti povodom dana Republike Italije.

Predsjednik države Jakov Milatović prisustvovao je svečenosti povodom dana Republike Italije.

U obraćanju prisutnima, on je kazao da je Italija država sa kojom je Crna Gora posebno povezana kako istorijskim vezama tako i intenzivnom političkom i ekonomskom saradnjom.

Istakao je da je Italija naš pouzdan NATO saveznik i jedna od najznačajnijh država članica EU, koja podržava naše napore da postanemo punopravna članica 2028. godine.

Predsjednik Milatović je naglasio da punopravno članstvo Crne Gore u EU nije samo sebi cilj već, kako je naveo, uslov ispisivanja stabilnih i prosperitetnih stranica naše evropske budućnosti.

Ukazao je na značajnu podršku koju nam Italija pruža u jačanju kapaciteta u oblasti vladavine prava, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i u oblastima nauke i kulture.

Dodao je da su geografska i kulturna bliskost Crne Gore i Italije, kao i odlični politički odnosi prirodna baza za snaženje ekonomskih veza. Poručio je da je pravo vrijeme da ponovo osnažimo saradnju u oblasti energetike, infrastrukture, turizma i saobraćaja, te pozdravio ponovno uspostavljanje pomorske linije između Crne Gore i Italije.

Na kraju, predsjednik Milatović je svim građankama i građanima Italije čestitao Dan republike.