Predsjednik Milatović: Neophodno zadržati fokus i u najskorijem roku okončati pregovarački proces sa EU

16/05/2024 19:00

vijest

Predsjednik države Jakov Milatović održao je predavanje na Univerzitetu Džon Hopkins SAIS u Vašingtonu, jednom od najprestižnijih američkih Univerziteta.

Predsjednik države Jakov Milatović održao je predavanje na Univerzitetu Džon Hopkins SAIS u Vašingtonu, jednom od najprestižnijih američkih Univerziteta.

U svom izlaganju Predsjednik se osvrnuo na proces demokratske konsolidacije u zemlji, ali i ključne vanjskopolitičke prioritete.

Ukazao je na važnost članstva Crne Gore u NATO savezu, u kontekstu jačanja međunarodnog položaja i unaprjeđenja demokratije. Nastavak daljeg razvoja Crne Gore ogleda se u sprovođenju svih neophodnih reformi, ka punopravnom članstvom u EU.

Predsjednik države je ocijenio da Crna Gora može postati punopravna članica EU do 2028. godine, za šta je, kako je kazao, neophodno zadržati fokus, kako bi naša država u što skorijem roku završila obaveze iz pregovaračkog procesa.

U tom smislu, naglasio je da bi dobijanje IBAR-a bio dodatan impuls na našem evropskom putu, dodajući da je u postizanju ovog cilja, neophodna dodatna angažovanost svih društvenih činilaca u zemlji.

Govoreći o demokratskom napretku u Crnoj Gori kazao je da promjenom vlasti, uvođenjem nove političke kulture i odlučnim suprotstavljanjem korupciji i organizovanom kriminalu učinjen važan korak ka uspostavljanju vladavine prava i jačanju nezavisnosti institucija.

Takođe, naveo je da naša zemlja predstavlja pozitivan primjer i ostalim zemljama kandidatima da se reforme isplate i da su vrata EU i dalje otvorena.

U širem kontekstu evropske budućnosti Zapadnog Balkana, on je kazao da je Plan rasta za Zapadni Balkan jasan znak da je Evropska unija odlučna kada je u pitanju proširenje, istakavši važnost regionalne saradnje za stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana.

Univerzitet Džon Hopkins SAIS je posvećen obrazovanju budućih lidera u oblasti međunarodnih odnosa, ekonomije i politike.

Predavanju su prisustvovali brojni studenti, profesori i predstavnici diplomatskog kora.