Predsjednik Milatović na Samitu Inicijative tri mora u Viljnusu

11/04/2024 17:20

vijest

Predsjednik države Jakov Milatović boravi u Viljnusu, gdje na poziv litvanskog predsjednika Gitanasa Nausede, učestvuje na devetom Samitu Inicijative tri mora.

Predsjednik države Jakov Milatović boravi u Viljnusu, gdje na poziv litvanskog predsjednika Gitanasa Nausede, učestvuje na devetom Samitu Inicijative tri mora. Radi se o prvom učešću Crne Gore na ovom događaju koji se od svog osnivanja redovno održava na predsjedničkom nivou.


U svom obraćanju, predsjednik Milatović je istakao da se vizija Inicijative tri mora, koja uključuje jačanje povezanosti, promovisanje ekonomskog razvoja, snaženje energetske bezbjednosti i sajber sigurnosti regiona u potpunosti podudara sa ciljevima naše zemlje u kontekstu evropskog integracionog procesa. 

Naglasio je da Inicijativa daje dodatnu vrijednost saradnji Crne Gore sa EU, kroz implementaciju regionalnih infrastrukturnih projekata, bolju povezanost s ostatkom Evrope, kao i kroz ubrzanje zelene i digitalne tranzicije.

Ukazao je da naša država posvećeno radi na ispunjenju preostalih kriterijuma iz pregovaračkih poglavlja, te podsjetio da Crna Gora kao članica NATO-a i predvodnik u procesu evropskih integracija nastoji da bude punopravna članica EU do 2028. godine.


U svom obraćanju Predsjednik Milatović je zaključio kako Crna Gora ima višestruki interes da postane pridruženi partner Inicijative tri mora i izrazio očekivanje da će to biti formalizovano na Samitu u Poljskoj iduće godine. 

Inicijativa tri mora u kontekstu izmijenjenih geopolitickih okolnosti sve je relevantnija multilateralna platforma. Danas broji 13 zemalja članica Evropske unije. Strateški partneri Inicijative su SAD, Evropska komisija, Njemačka, a od ove godine i Japan. 

Pored pridruženih zemalja Ukrajine i Moldavije, ovogodišnjem Samitu prisustvovali su i počasni gosti - delegacije Crne Gore, Izraela, Turske, Finske, Ujedinjenog Kraljevstva i Španije.