Predsjednik Milatović prisustvovao prijemu povodom Dana nezavisnosti Grčke i najavio učešće na Delfi forumu

27/03/2024 20:55

vijest

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović prisustvovao je večeras svečanom prijemu povodom Dana nezavisnosti Grčke.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović prisustvovao je večeras svečanom prijemu povodom Dana nezavisnosti Grčke. 

U obraćanju prisutnima, on je podsjetio na bogate istorijske stranice crnogorsko-grčkog prijateljstva koje su, kako je kazao, obilježene likom i djelom Vasa Brajovića, jedne od najznačajnijih istorijskih ličnosti koja spaja naše dvije zemlje. 

Naglasio je da danas odnose Crne Gore i Grčke karakteriše snažno savezništvo u okviru NATO-a, izrazivši uvjerenje da će sveukupni odnosi dvije zemlje biti dodatno ojačani kada i Crna Gora postane članica Evropske unije 2028. godine.

Grčkoj je zahvalio na podršci evropskom putu naše zemlje, kao i na važnom doprinosu stabilnosti regiona Zapadnog Balkana, kako kroz političku podršku, tako i kroz učešće u platformama koje imaju za cilj ubrzanje našeg integracionog procesa.

Na kraju, on je poručio da će tokom svog mandata uložiti dodatan napor da doprinese jačanju bilateralne ekonomske saradnje, kao i da podstakne grčke investitore da ulažu u Crnu Goru.

Tome će značajno doprinijeti i učešće predsjednika Crne Gore na 9. Delfi ekonomskom forumu, koji će zvanično otvoriti 10. aprila, zajedno sa grčkim i slovenačkim kolegama.

Ranije danas, predsjednik Milatović je sa grčkim ambasadorom u Crnoj Gori Panajotisom Partsosom položio vijenac na spomenik znamenitom grčkom nacionalnom junaku crnogorskog porijekla Vasu Brajoviću.