Predsjednik Milatović primio njemačku državnu ministarku za Evropu i klimu Anu Lirman

05/02/2024 11:35

vijest

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović primio je njemačku državnu ministarku za Evropu i klimu Anu Lirman.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović primio je njemačku državnu ministarku za Evropu i klimu Anu Lirman.

U otvorenom i sadržajnom razgovoru konstatovani su odlični i saveznički odnosi Crne Gore i SR Njemacke.

Predsjednik države je naglasio da proces evropskih integracija predstavlja prvi stub crnogorske vanjske politike i podsjetio na značajne rezultate koje je Crna Gora postigla na tom planu.

On je izrazio zahvalnost Njemačkoj na podršci u kontekstu ubrzanja integracionog procesa naše zemlje, kao i na dugogodišnjoj podršci reformskim procesima u Crnoj Gori u oblasti jačanja vladavine prava i dalje demokratizacije društva.

Njemačka ministarka je izrazila zadovoljstvo rezultatima i napretkom koji je Crna Gora ostvarila u prethodnom periodu i naglasila da će Njemačka i u periodu pred nama biti snažan zagovornik evropske perspektive Crne Gore.

Sagovornici su istakli, da je pored odličnih političkih odnosa i razvijene bilateralne saradnje, od izuzetnog značaja saveznička saradnja dvije zemlje u okviru NATO-a, kao i zajednička posvećenost demokratskim vrijednostima i neupitna podrška Ukrajini koja se suočava sa ruskom vojnom agresijom.

Takođe, Predsjednik je ukazao na značajnu ulogu Berlinskog procesa u jačanju regionalne saradnje i povezivanju zemalja Zapadnog Balkana na putu EU integracije, čemu je Crna Gora posebno posvećena.

On je izrazio zadovoljstvo prošlogodišnjom zvaničnom posjetom Berlinu na poziv njemačkog predsjednika Frank-Valtera Štanmajera koja će, kako je naveo, dati dodatan impuls snaženju međudržavnih odnosa i istakao očekivanje da će Njemačka još snažnije podržati evropski put Crne Gore.

Predsjednik države je iskazao zainteresovanost za privlačenje njemačkog kapitala i inteziviranje investicione aktivnosti u našoj zemlji, i naglasio potrebu unaprjeđenja saradnje u oblastima ekonomije i turizma.

Na kraju, on je ministarku podsjetio da je Crna Gora istakla kandidaturu za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti UN za period 2026-2027. i zatražio podršku njemačke strane.