ESG Adria Samit 2024. godine pod pokroviteljstvom Predsjednika Crne Gore

18/11/2023 10:00

najava

ESG Adria Samit, najveći regionalni događaj posvećen održivom razvoju, inovacijama i zelenoj agendi, 2024. godine realizovaće se pod pokroviteljstvom predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića, u organizaciji Sustineri Partners i Porto Montenegro i uz podršku Vlade Crne Gore.

ESG Adria Samit, najveći regionalni događaj posvećen održivom razvoju, inovacijama i zelenoj agendi, 2024. godine realizovaće se pod pokroviteljstvom predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića, u organizaciji Sustineri Partners i Porto Montenegro i uz podršku Vlade Crne Gore.

Predsjednik Milatović je u aprilu 2023. godine otvorio prvi regionalni ESG Samit zemalja Zapadnog Balkana, kada je poručio da su zelena agenda i sprovođenje aktivnosti koje su u skladu sa Evropskim zelenim dogovorom jedan od prioriteta u procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.  

“Kako bi zemlja bila privlačna investitorima, ona mora biti konkurentna, vođena na pravi način, otvorena i inkluzivna, ali i zelena. Iskreno vjerujem da je sprovođenje standarda koji se odnose na zaštitu životne sredine, društvenu odgovornost i upravljanje, ključno za dugoročnu ekonomsku stabilnost i prosperitet Crne Gore i Zapadnog Balkana”, kazao je tom prilikom predsjednik Milatović.

On je tada pozvao na još snažniju regionalnu saradnju na putu ka EU, kako bi zemlje Zapadnog Balkana zajedno ostvarile značajan uticaj i napredak u oblasti standarda zaštite životne sredine i društvene zajednice, održivog razvoja, te odgovornog korporativnog upravljanja (ESG standarda). 

Inauguralni ESG Samit 2023. godine izazvao je veliko interesovanje, što je dovelo do širenja na Adria region, pa će događaj naredne godine uključiti i Hrvatsku i Sloveniju. 

„Ovim Samitom otvoreno je novo poglavlje na putu održivog razvoja i otpočelo je putovanje ka boljem i društveno odgovornijem poslovanju i upravljanju. Veliko interesovanje regiona, entuzijazam i uspjeh Crne Gore kao domaćina događaja, doveli su do prirodnog razvoja Samita i proširenja događaja na Adria region. Podrška predsednika Crne Gore, Jakova Milatovića, ESG Adria Samitu 2024. godine pokazuje veliku političku volju i važnost ESG agende za Crnu Goru na putu evropskih integracija i događaju daje još veći značaj, na čemu smo posebno zahvalni", poručila je Biljana Braithwaite, izvršna direktorica Sustineri Partners. 

Samit će i naredne godine okupiti ugledne zvanice: predsjednike iz regiona, predstavnike regionalnih vlada, svjetski poznate eksperte, poslovne lidere, regionalne kompanije i međunarodne partnere kroz zajedničku platformu za dijalog o investicijama, održivom poslovanju, prikaz najboljih svjetskih ESG praksi i inovacija, ali i komparativnih prednosti našeg regiona. 

“Porto Montenegro je ponosan što će biti partner i mjesto održavanja ESG Adria Samita 2024. godine, vodećeg regionalnog događaja posvećenog održivom razvoju i odgovornom korporativnom upravljanju. Kako rastemo, naša posvećenost zaštiti okoline, smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte i očuvanju lokalnih morskih vrsta, ove odgovornosti postaju i vodeći principi u našoj misiji”, kazao je David Margason, generalni direktor Porto Montenegra.

ESG Adria Samit (ESG Adria Summit), vodeći regionalni događaj posvećen temama zelene tranzicije, održivog razvoja i odgovornog korporativnog upravljanja, drugu godinu zaredom održaće se u Tivtu od 24. do 26. aprila 2024. godine.