Odgovori predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića na novinarska pitanja

17/03/2023 14:57

vijest

Odgovori predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića na novinarska pitanja.

Odgovor predsjednika Đukanovića na pitanje o raspuštanju Skupštine i Demokratskom frontu:


Odgovor na prvo pitanje je, kako ste i sami citirali u Vašem pitanju, pozvao sam se na Ustav i na vrlo jasnu normu. Izvedeno pitanje iz toga je da li sam se istovremeno pozvao i na Zakon o izmjenama i dopunama zakona o predsjedniku za kojeg sam takođe na jednom sličnom presu današnjem na ovom istom mjestu kazao da je neustavan i da me ne obavezuje, da ga neću primjenjivati. Međutim, taj zakon je dio pravnog Sistema Crne Gore. On će to biti sve dotle dok ga iz pravnog Sistema Crne Gore ne isključi Ustavni sud. Nema nikakve sumnje da će ga isključiti. Iz razgovora sa predstavnicima parlamentarne većine koji su ga izglasali, oni su mi nažalost kazali da oni znaju da je on neustavan ali eto – trebao im je u tom trenutku. Međutim, ozbiljan odnos prema onome što je pravno politička realnost Crne Gore me navodi na sledeći rezon – taj zakon je u ovom trenutku dio pravnog Sistema Crne Gore, šta god ja o njemu mislio, oni koji su ga donijeli su očigledno kreirali neka neustavna, alternativna rješenja želeći da na taj način zaobiđu poziciju Predsjednika Crne Gore ne slažući se sa mnom. Apsolutno neustavno kao što sam kazao, nema nikakve sumnje da će taj zakon biti isključen. Na današnji dan on je važeći, i do dana današnjega, ili jučerašnjega je jedan mandatar pokušavao da sa parlamentarnom većinom dođe do izbora vlade. S obzirom da je tako, onda bez ikakvog poziva na taj zakon, s pozivom na Ustav da ukoliko mandatar koji je dobio mandat za 90 dana ne sastavi vladu, Predsjednik države ima pravo da Ukazom raspusti Parlament. To je potpuno jednostavno, razumljivo i čisto tumačenje. Nijesam mu pribjegao nepromišljeno niti vođen bilo kakvim političkim interesom nego nakon detaljnog sagledavanja sa timom ozbiljnih pravnika. Da li će taj zakon biti izbačen iz pravnog sistema Crne Gore – nema nikakve sumnje. Da li to proizvodi bilo kakvu posljedicu po Ukaz koji sam donio – nikakvu. Pogledajte Ukaz, u njemu se taj zakon i ne pominje, ja se pozivan na pravo koje mi je direktno dao Ustav u članu 92. Dakle, mislim da je kompletna pravna operacija utemeljena u Ustavu, utemeljena u ustavnim nadležnostima predsjednika i nema nikakve zebnje oko toga.

Oko drugog Vašeg pitanja, pitali ste kad će taj dijalog početi – počeo je. Sinoć ste imali priliku da vidite. Što se mene tiče odavno su se stvorili uslovi da taj dijalog počne. Čuli ste i iz sinoćnjeg podsjećanja mog sagovornika da su od mene imali 2013. godine poziv da uđu u vladu. Sa određenim obrazloženjem koje je njima u tom trenutku izgledalo politički profitabilno oni su tu priliku propustili. Međutim, to mene nije obeshrabrilo da ja sa pozivom za dijalog nastavim. Prema tome, taj dijalog je uspostavljen, taj dijalog će se voditi šta god ko sa bilo koje adrese na tut emu mislio. To je još jako daleko od saradnje, partnerstva, vlade i tako dalje. Jako daleko. Ali to sve skupa ne znači da ne treba voditi dijalog. Ne znam ni jednu zemlju u kojoj se isključuje jedan dio društva iz političkog dijaloga a da se ta zemlja smatra demokratskom. Ne znam. Prema tome, dijalog treba voditi, dijalog je važan za stabilnost, za podizanje nivoa demokratske kulture. Do čega taj dijalog može dovesti, vidjećemo.

Odgovor predsjednika Đukanovića na pitanje zašto ranije nije raspustio Skupštinu:


Zašto ranije nijesam donio Ukaz o raspuštanju Parlamenta, zato što se nijesu bili stekli uslovi. Čuli ste iz mog uvodnog izlaganja da su se sada stekli uslovi. Koji je to uslov? Potrebno je dati mandate mandataru, potrebno je da prođe 90 dana i nakon toga, ukoliko mandatar ne sastavi vladu, predsjednik ima parvo da raspusti Parlament. Ja nijesam dao mandat. U međuvremenu je kreiran zakon protivno svim upozorenjima domaće stručne javnosti, mojim upozorenjima jer sam vratio taj zakon, to je upozorenje, protivno upozorenjima Evropske komisije i Venecijanske komisije, dakle čistim protivustavnim nasiljem od strane parlamentarne većine jer obrazloženje je – može nam biti ili treba nam. Ali kako god bilo, dotle dok Ustavni sud taj zakon ne stavi van funkcije, neko drugi je kome je dato to pravo alternativno jer nijesu računali da će mene moći da uključe u takvu antiustavnu djelatnost, uključili su predsjednicu parlamenta. Oni su dali mandat, taj mandatar je pokušao 90 dana da sastavi vladu, nije uspio. Sad su se stvorili uslovi da predsjednik može raspusti parlament. Ponavljam vam, pravni sistem zemlje čini Ustav i zakoni. Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Predsjedniku, šta god vi, ja ili bilo ko mislili o njemu, je na snazi. O tome treba da misle oni koji su taj zakon na takav način nasilno ugurali u pravni sistem Crne Gore.

Odgovor predsjednika Đukanovića na pitanje da li bi trebalo odložiti popis stanovništva:


Ne postoji pravna norma koja zabranjuje održavanje popisa i državnih izbora u istoj godini. Ne postoji, koliko je meni poznato, ni takva uporedna praksa. Ono što postoji, postoji preporuka Ekonomskog komiteta UN-a za Evropu gdje se preporučuje da se u kratkom roku, podrazumijevajući u roku od jedne godine ne održavaju ta dva važna događaja u funkcionisanju svake države – izbori i popis. Kao što znamo, aktuelna vlada je, vjerovatno želeći da na taj način odloži izbor do njihovog redovnog termina, do polovine 2024. godine, zakazala popis, donijela Zakon o popisu i najavila održavanje popisa tokom ove godine. Kao što sam vam kazao, moguće je da se to tako i obavi. Čini mi se da bi racionalnije bilo osloboditi ovu godinu od održavanja popisa, završiti izborne procese. Popis svakako nije održan u terminu u kojem je trebalo da bude održan, to je 2021. godine, da li će biti održan na jesen 2023. ili na proljeće 2024. ne vidim da je presudno važno. Jedna od preporuka tog istog Ekonomskog komiteta UN-a za Evropu je da je neophodno imati uslove pune političke i društvene stabilnosti za organizaciju događaja kakav je popis. Popis se na mjestima gdje se vodi ozbiljna politika doživljava kao vrlo ozbiljan državni zadatak. Ne zbog onog zbog čega se to tako doživljava na Balkanu. Na Balkanu se to doživljava tako da bi se prebrojale nacije i da bi se ustanovilo koja je brojnija a time i jača, a na mjestima gdje se vodi ozbiljna politika se popis organizuje da bi se dobili podaci koji su relevantni svakoj vlasti za ozbiljno utemeljenje državne politike. Prema tome, ne slučajno preporučuje se da se to radi u uslovima pune političke i društvene stabilnosti. Ne bih rekao da danas u Crnoj Gori imamo te uslove, to je drugi razlog zbog kojeg bih ja kada bih tome odlučivao popis izmjestio makar do proljeća iduće godine. No, kako god. Zakazivanjem parlamentarnih izbora 11. juna mi ćemo stvoriti uslove da Crna Gora vjerovatno već do kraja juna dobije novu vladu pa ako bude konsenzus u tadašnjem parlamentu da se popis realizuje u predviđenom terminu, moći ćemo i to. Ne vjerujem, ponavljam da bi to bilo optimalno, ali je moguće.

Odgovor predsjednika Đukanovića na pitanje da li će ostati na čelu partije ako pobijedi na izborima:


Znate da i bez ovog kalendara redovnih predsjedničkih i prijevremenih parlamentarnih izbora je za 2023., čini mi se da je čak i precizno oročen, dva ili tri mjeseca nakon završetka predsjedničkih i parlamentarnih, organizuju se izbori u Demokratskoj partiji socijalista, neposredni, gdje će se članovi partije izjašnjavati o novom rukovodstvu partije. Ono što mogu da vam sa sigurnošću kažem je da će kroz te izbore Demokratska partija socijalista dobiti novog predsjednika.

Odgovor predsjednika Đukanovića na pitanje o mjestu predsjednika DPS-a:


Da, nijesam to prvi put rekao. Vjerujem da su neki od vas koji su pažljivije pratili moja izlaganja, toga sjeća, da sam već nakon poslednjih parlamentarnih izbora želio da se povučem sa vrha DPS-a zajedno sa onom generacijom koja je sa mnom radila prethodnih 15, 20 godina i u partiji i u državi. Procjena je na samom Kongresu bila da zbog baš radikalne smjene generacija je potrebno da predsjednik ostane još jedno vrijeme da bi se ta tranzicija obavila kako treba i tada smo kazali da je to najduže dvije godine. Te dvije godine su istekle ali smo u međuvremenu dobili predsjedničke i parlamentarne izbore, tako da smo kazali – nije sad najvažnije da se mi biramo unutar partije, sad je najvažnije da partija postigne bolji rezultata na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, pa opet sebe ograničili, da to ne bi išlo u nedogled. To je statutarna odluka donešena na poslednjem Glavnom odboru ali mislim da nijesam pogriješio kad sam vam rekao – 60 ili 90 dana nakon završetka predsjedničkih i parlamentarnih izbora, organizuje se procedura na kojoj će DPS iz reda novih kandidata, novozainteresovanih da preuzmu kormilo DPS-a dobiti i novog predsjednika. 

Odgovor predsjednika Đukanovića na pitanje novinara o Službenom listu:Zaista odavno nijesam pročitao veću besmislicu od toga što sam pročitao sinoć, a konkurencija je na našu žalost vrlo jaka za hit besmislicu. Dakle, sada neko pokušava da na taj način ospori ostvarivanje ustavne nadležnosti Predsjednika države. Mislim da to gotovo da ne zaslužuje komentar, bilo da je iz glave Adžića ili njegovog partijskog šefa Abazovića. Ali nažalost to samo dodatno potvrđuje koliko za njih ne postoji Ustav kojega možete zgaziti kada imate političku potrebu, ne postoje nikakvi zakoni, ne postoji ništa. Postoji samo interes da se po bilo koju cijenu produži svoja politička važnost, nezaslužena, jer se ne bi tako grčevito za nju borili da je zaslužena, nezaslužena, makar nedjelju, dvije. E, sad smo je oročili. Dakle, marginalci će 11. juna da idu na marginu i neće više moći da zlorabe tehnički mandat i da maltretiraju čitavu Crnu Goru.