Obraćanje predsjednika Đukanovića povodom raspuštanja Skupštine Crne Gore i raspisivanja prijevremenih parlamentarnih izbora

17/03/2023 13:53

vijest

Obraćanje predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića povodom raspuštanja Skupštine Crne Gore i raspisivanja prijevremenih parlamentarnih izbora.


Poštovani predstavnici medija, 

poštovani građani Crne Gore,

Svi u Crnoj Gori svjesni su duboke političke i institucionalne krize do koje je došlo prije svega neodgovornošću i pravnim avanturizmom aktuelne parlamentarne većine, spremne da kroz neustavno djelovanje ostvaruje svoje političke ciljeve.

Kao predsjednik svih građana istrajno sam se držao Ustava, vrlo pažljivo vodeći računa da vršenjem svoje nadležnosti ničim ne doprinesem pomenutoj političkoj i institucionalnoj krizi. 

Podsjetiću, glasovima 50 poslanika 20. avgusta prošle godine, 43. crnogorskoj Vladi izglasano je nepovjerenje. Od tog datuma počeo je da teče rok od 30 dana u kojem sam obavio konsultacije sa predstavnicima političkih partija, nastojeći da najkasnije do 19. septembra 2022. godine Skupštini predložim mandatara.

Kao što je poznato, prema mom ranije obrazloženom stavu, za to se nijesu stekli neophodni uslovi.  

Lideri političkih partija, odnosno koalicija, koji su tvrdili da imaju potrebno parlamentarno jedinstvo za izbor mandatara za sastav Vlade, nijesu se odazvali pozivu na konsultacije Predsjednika, niti su pravovremeno podnijeli najavljivani 41 potpis poslanika, kojim bi, ne verbalno, i ne uslovno, nego bezrezervno i otvoreno, podržali konkretnog kandidata. 

Zbog toga sam danas jednako kao i tada ubijeđen da je u najboljem interesu građana Crne Gore bilo skraćenje mandata aktuelnom poslaničkom sastavu, raspisivanje prijevremenih parlamentanih izbora, na osnovu čijih bi rezultata odavno bio formiran novi saziv Skupštine i izabrana nova legitimna Vlada, koja bi radila u punom kapacitetu i efikasno rješavala nagomilane probleme u državi. 

Umjesto toga, promjenjljiva parlamentarna većina pribjegla je nezapamćenoj pravnoj akrobatici i inžinjeringu, neustavnom i antidemokratskom djelovanju nepoznatom uređenim evropskim društvima, te donijela po hitnom postupku Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Predsjedniku Crne Gore. Svjestan o kakvom je pravnom aktu riječ i koje opasnosti po naš pravni poredak nosi, vratio sam ga Skupštini na ponovno odlučivanje. 

Podsjetiću, zatražio sam i hitno mišljenje Venecijanske komisije koja je autoritativno precizno iskazala stavove, podržane u cjelosti i od strane Evropske komisije.

Uprkos tome, kao i gotovo jedinstvenom upozorenju domaće stručne javnosti, kontroverzni zakon je ponovo usvojen. Kako ne bih na neustavnost odgovorio neustavnošću, ukazom sam proglasio Zakon koji je danom objave u Službenom listu Crne Gore, od 16. decembra prošle godine stupio na snagu i dalje proizvodi pravna dejstva. Poznato je kako se slavodobitno okončao pokušaj formiranja vlade Miodraga Lekića, čime je na eksplicitan način, pred očima crnogorske javnosti, potvrđeno da parlamentarne većina za formiranje vlade niti je bilo, niti je ima na današnji dan. 

Na taj način stvorio se jasan osnov, tj. stekli su se neophodni pravni uslovi i zaokružilo faktičko stanje da saglasno  slovu i duhu Ustava, na osnovu člana 92 stav 3 i norme više snage od zakonske, a sa istom posljedicom, donesem Ukaz o raspuštanju 27. saziva Skupštine CG, što sam juče i učinio.

Zato sam danas, slijedeći utvrđen ustavni tok institucionalnog postupanja, tumačeći i primjenjujući član 92 stav 5 najvišeg pravnog akta, uz sistemski povezane norme Zakona o izboru odbornika i poslanika donio Odluku o raspisivanju prijevremenih parlamentarnih izbora, koji će se održati 11. juna ove godine.

Poštovani građani,

Svjedoci smo da je Crna Gora potpuno paralisana na evropskom putu i da tu političku i intstitucionalnu agoniju treba što prije prekinuti. Crnoj Gori je, kao što nam to poručuju sa relevantnih međunarodnih adresa, prijeko potrebna normalizacija društvenih prilika i okolnosti, kroz izborne procese koji slijede, kako bi naša država ekonomski, demokratski povratila međunarodni prestiž koji je mukotrpno ostvarivala tokom prvih 14 godina od obnove nezavisnosti.

Bez obzira na ovo dvoipogodišnje propadanje države, ubijeđen sam da je to moguće. I iz težih iskušenja u prošlosti, izlazili smo uspješno.

Hvala na pažnji.