Savjetnik Predsjednika Crne Gore za ustavni sistem i pravna pitanja Boris Bastijančić boravi u službenoj posjeti Evropskom parlamentu, u Briselu

06/03/2023 19:30

vijest

Savjetnik Predsjednika Crne Gore za ustavni sistem i pravna pitanja Boris Bastijančić boravi u službenoj posjeti Evropskom parlamentu, u Briselu.

Savjetnik Predsjednika Crne Gore za ustavni sistem i pravna pitanja Boris Bastijančić boravi u službenoj posjeti Evropskom parlamentu, u Briselu. 

U otvorenom i sadržajnom razgovoru sa stalnim izvjestiocem Evropskog parlamenta za Crnu Goru i predsjednikom Radne grupe za Zapadni Balkan Toninom Piculom, Bastijančić je, osvrćući se na izrazito visok procenat podrške građana Crne Gore članstvu u EU, ukazao da evropska agenda mora biti jedno od najvažnijih pitanja svake buduće političke zakonodavne i izvršne vlasti, pred kojom je zahtjevan zadatak da u skorom periodu uspješno otkloni ozbiljan zastoj u napredovanju naše države na evropskom integracionom putu. On je iskazao uvjerenje da i dalje postoji realna prilika da se ostvari željeni progres u evropskim integracijama na osnovu zasluga i isporučenih rezultata i ukazao na značaj uspostavljanja pune funkcionalnosti crnogorskog pravosuđa.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula ukazao je na važnost prisustva EU na Zapadnom Balkanu, kao i na posvećenost evropskih institucija i država članica politici proširenja. Članstvo Crne Gore ne bi trebalo biti dovedeno u pitanje, naročito ako se uzme obzir očekivanje njenih građana, evropskih partnera, ali i novonastale geopolitičke okolnosti, pa je crnogorskim vlastima dominantno adresirana politička odgovornost, naveo je Picula. On je apostrofirao da je institucionalnu, političku i pravnu krizu najbolje okončati održavanjem prijevremenih parlamentarnih izbora, nakon kojih bi bila formirana Vlada od strane političkih partija koje su provjerile povjerenje kod građana i osvojile ga tokom legitimnog izbornog procesa. 

Sagovornici su razgovarali i o drugim aktuelnim pravno-političkim pitanjima.