Predsjednik Đukanović sastao se danas u Ženevi sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom

27/02/2023 19:00

vijest

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sastao se danas u Ženevi sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sastao se danas u Ženevi sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom. 


Izraženo je obostrano zadovoljstvo ponovnim susretom, što potvrđuje kontinuitet dijaloga na najvišem nivou i odličnu saradnju Crne Gore i Ujedinjenih nacija.

Pozdravljena je današnja odluka Skupštine Crne Gore kojom se vraća funkcionalnost Ustavnog suda. U veoma otvorenom razgovoru, podijeljena je zabrinutost i razmijenjena su mišljenja o stanju na Zapadnom Balkanu, aktuelnim procesima i izgledima za poboljšanje prilika, naročito u kontekstu zatezanja odnosa na globalnoj sceni i pojačanog angažovanja međunarodnih aktera.

Generalni sekretar Gutereš je kazao da sa velikim interesovanjem prati dešavanja u Crnoj Gori, pozitivno je ocijenio aktuelna pomjeranja i izrazio interesovanje u pogledu organizovanja parlamentarnih izbora. Konstatovao je da je bilo previše pokušaja izvan zemlje da se utiče na Crnu Goru i njene građane. Ujedinjene nacije se ne miješaju u unutrašnja pitanja, ali Crna Gora može da računa na svaki oblik podrške kako bi se ubrzao evropski put zemlje i ojačale institucije.

Predsjednik Đukanović je zahvalio generalnom sekretaru na posvećenosti stabilnosti i prosperitetu Crne Gore i regiona Zapadnog Balkana i potvrdio da Crna Gora ostaje izuzetno posvećena saradnji sa Ujedinjenim nacijama. Informisao je o stanju u zemlji i izgledima da se kroz predstojeće predsjedničke i parlamentarne izbore dođe do politički odgovorne proevropske vlade i stabilizacije prilika u državi.