Predsjednik Đukanović primio u oproštajnu posjetu Gustava Trista del Toda, nerezidentnog ambasadora Republike Kube u Crnoj Gori

20/01/2023 13:58

vijest

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je u oproštajnu posjetu Gustava Trista del Toda, nerezidentnog ambasadora Republike Kube u Crnoj Gori.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je u oproštajnu posjetu Gustava Trista del Toda, nerezidentnog ambasadora Republike Kube u Crnoj Gori.


Uz obostrano zadovoljstvo susretom i žaljenje što zbog objektivnih razloga izazvanih pandemijom u prethodnom periodu nijesu do kraja iskorišteni potencijali za bliže povezivanje na bilateralnom planu, ukazano je na izuzetno prijateljske odnose Crne Gore i Kube i njihovu tradiciju. Na toj liniji, ocijenjeno je da postoje izgledne šanse za širenje međudržavne saradnje, prije svega, kroz unaprijeđenje ugovorne osnove između zemalja i to u oblasti ekonomije, turizma, nauke i tehnologije. Postojeći sporazum u oblasti kulture je dobra osnova za povezivanje država i naroda u toj oblast što je od posebnog značaja, naročito za geografski udaljene zemlje, ocijenjeno je na sastanku.

Imajući u vidu visoke standarde na Kubi u oblasti zdravstva i razvijenost medicinske prakse, ta oblast je prepoznata kao jedno od potencijalnih polja dalje saradnje. Uz obostranu spremnost za frekventniji i dinamičniji politički dijalog na visokom nivou, iskazan je interes za snaženje odnosa i u oblasti ekonomije.

Zajednički je konstatovano da uvođenje viznog režima neće ugroziti prijateljstvo dvije zemlje.

Predsjednik Đukanović je podsjetio na dobre odnose na multilateralnom planu, izrazio visoko poštovanje za ukupna postignuća te zemlje, uz najbolje želje za uspjeh ambasadora na ličnom i profesionalnom planu i prosperitet države i naroda Kube.