Inauguracija predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića

20/05/2023 13:00

Inauguracija predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića


Inauguracioni govor predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića:


Dragi građani i građanke,

Dosadašnji predsjedniče Crne Gore, 

Uvažena predsjednice Skupštine,

Poštovani predsjedniče Vlade,

Cijenjeni poslanici i ministri,

Dosadašnji predsjednici Crne Gore, Vlade Crne Gore i Skupštine Crne Gore,

Uvaženi nosioci najviših pravosudnih funkcija u Crnoj Gori,

Poštovani predsjednici država i Vlada prijateljskih zemalja iz okruženja,

Uvaženi specijalni izaslanici iz zemalja Evrope i Amerike,

Poštovane ekselencije ambasadori,

Dame i gospodo,

Osjećam posebnu čast i ponos što danas, polaganjem zakletve pred poslanicima u Skupštini Crne Gore, onako kako i Ustav nalaže, preuzimam dužnost Predsjednika Crne Gore. Smatram privilegijom, ali i najvećom odgovornošću, što sam dobio priliku da budem na čelu zemlje u kojoj sam rođen, koju beskrajno volim, u čije temelje su svoje životno djelo utkale generacije mojih predaka, znojem i krvlju osvajajući njenu slobodu i braneći pravo na njeno postojanje.

I da sam mogao da biram - rodio bih se baš ovdje, na najljepšem parčetu zemlje, protkanom viševjekovnom borbom za opstanak, ušuškanom između mora i kamena, na vječitoj raskrsnici između istoka i zapada, sjevera i juga.

Svjestan činjenice da je crnogorska istorija, zapravo, svjedočanstvo o stvaranju, žrtvi i odricanju, inspiraciju za obavljanje predsjedničke dužnosti tražiću u državnotvornom nadahnuću Vojislavljevića, Balšića i Crnojevića, slobodarskom pregnuću svetorodne loze Petrovića, antifašističkoj borbi Crne Gore i pregalaštvu naših poslijeratnih generacija.

Duboko svjestan odgovornosti koju mi je donijelo ogromno povjerenje iskazano na održanim izborima - biću istinski Predsjednik svih građana, nezavisno od njihove političke, nacionalne i vjerske pripadnosti ili bilo kog drugog ličnog svojstva. 

Dame i gospodo,

Aktuelni trenutak u kome se nalazi crnogorsko društvo po mnogo čemu ima karakter istorijskog, imajući u vidu procese u kojima učestvujemo i izazove sa kojima se suočavamo. Smjena političkih establišmenta i konsolidacija naše demokratije, kojima svjedočimo, budi optimizam da ćemo u narednom periodu sa puno više zajedništva i vizije, u slobodnijem ambijentu, rješavati otvorena pitanja koja su od vitalnog značaja za budućnost Crne Gore.

Posao koji nas, u tom smislu očekuje, neće biti ni kratkoročan ni lak. Naprotiv, eliminisanje unutrašnjih podjela, izgradnja jakih i nezavisnih institucija, afirmacija ljudskih prava, nepristrasna distribucija pravde, društvo jednakih šansi, kao i uspostavljanje održivog ekonomskog modela zahtijevaće punu posvećenost, kako donosilaca odluka, tako i onih koji su dužni da te odluke izvršavaju.

Podjele u društvu, koje svoju genezu nalaze u decenijama dalekim događajima iz prošlosti, odvraćaju fokus sa tema koje su krucijalno važne. Nerijetko, te podjele izazivane su i bivaju izazivane vještački, često sa namjerom da se prikrije višedecenijsko rastakanje opštih dobara i uvećanje ličnih bogatstava na račun javnog interesa. Umjesto da iznova vodimo davno završene bitke, vrijeme je da izađemo iz busija i da se okupimo oko onoga što je nesumnjivo zajednički imenitelj svih – a to je ljubav prema Crnoj Gori i želja za uređenom zemljom i boljim životom.

Kao Predsjednik svih građana, predstavljaću svakog od nas u naporima da tamo gdje su nas dijelili sada iznađemo slogu jer pomirena Crna Gora je jedina prava Crna Gora.

Dame i gospodo,

Nikada više ne smijemo dozvoliti da se bilo koji pojedinac u ovoj državi osjeća obespravljeno, nikada više ne smijemo dozvoliti da neko zbog drugačijeg političkog opredjeljenja bude uskraćen za uspjeh u životu. Moja misija je Crna Gora – jednakih šansi za sve njene građane - u kojoj su vrijedan rad i obrazovanje glavni faktori za uspjeh u životu. To je moja priča, za koju želim da postane priča svih nas u Crnoj Gori.

Gdje nam je do sada falilo elana ili pameti, svojom reformskom agendom i pomirljivim tonom biću kohezivni faktor u zajedničkoj borbi za bolju Crnu Goru.

Izgradnja demokratskih institucija zadatak je svih. Nažalost, institucionalni sistem, kreiran po mjeri jedne partije, nije izdržao izazove koje je sa sobom donijela promjena izvršne vlasti. Siguran sam da smo iz takvog iskustva izvukli značajne pouke koje će nam svima pomoći da uspostavimo jake demokratske institucije, spremne da budu pouzdan instrument u jačanju vladavine prava i garant pravne sigurnosti svih naših građana.

Pravni sistem, takođe, zahtijeva unapređenje, jer brojne nejasnoće kojima svjedočimo praktično svakodnevno, ugrožavaju stabilnost države i onemogućavaju ozbiljnije reformske poduhvate.

U pravno-institucionalnoj reformi koja je pred nama, ne treba da jurimo većine, ni dvotrećinske ni tropetinske, već da tražimo konsezus u iznalaženju najboljih rješenja, jer jedino tako će Crna Gora biti na dobitku.

U tom smislu, u okviru svojih Ustavnih i zakonskih ovlašćenja, spreman sam da budem generator sveopšteg društvenog i političkog dijaloga i time doprinesem postizanju konsensuza potrebnog za imenovanja u pravosuđu, i ubrzanje našeg evropskog puta.

Dame i gospodo,

Bez ekonomski nezavisnog građanina nema ni snažne demokratije. Dometi brojnih ekonomskih reformi, uključujući i programa „Evropa sad“, nepovratno su promijenili cjelokupan društveni ambijent, stavljajući ekonomske i socijalne teme u fokus političke borbe. Reforme su u sebi sadržale jak humani karakter, podižući u značajnoj mjeri životni standard. Po prvi put je nakon mnogo godina građanima vraćena nada u bolje sjutra.

Zato, u narednom periodu moramo raditi još posvećenije na kreiranju održivog ekonomskog modela, sa fokusom na realizaciju kapitalnih infrastrukturnih projekata, kao i na otvaranju novih i bolje plaćenih radnih mjesta. U svojim međunarodnim aktivnostima, usmjeriću posebnu pažnju na ekonomsku promociju Crne Gore, nastojeći da našu državu predstavim kao privlačnu i sigurnu za investicije.

Dame i gospodo,

Kada sagledavamo aktuelni globalni kontekst, koji je u velikoj mjeri sada determinisan ruskim napadom na Ukrajinu, ne smije i neće biti odstupanja od naših strateških pravaca i opredjeljenja koja podrazumijevaju Crnu Goru kao dio evroatlantske porodice. Ovo smo nesumnjivo i pokazali jasno se određujući prema bezbjednosnim i drugim izazovima.

U civilizacijskoj ravni, za mene ne postoji dvojba oko toga gdje pripadamo. Pripadamo Evropi, Evropi koja je ujedinjena u njenoj različitosti.

Crna Gora će, nastaviti da odlučno korača ka ispunjenju svojih glavnih vanjsko- političkih i strateških opredjeljenja.

Jedan od njih je već i ostvaren, Crna Gora je odgovorna i kredibilna članica NATO-a, koja će i u narednom periodu ostati čvrsto privržena ispunjavanju obaveza koje proizilaze iz članstva u ovom savezu, dokazujući se kao pouzdan partner u savezništvu sa razvijenim demokratskim zemljama. Smatram da u današnjim okolnostima, nije na odmet još jednom ponoviti dobro poznato stanovište o nezamjenljivom značaju ovog savezništva u kontekstu pružanja odgovora na kompleksne izazove sa kojima se svijet danas suočava. Na tom putu, Crna Gora će ostati snažan partner, posvećena daljem jačanju jedinstva Alijanse i ostvarenju njenih zajedničkih ciljeva, među kojima je ključno ponovno uspostavljanje mira i stabilnosti u Evropi.

Dame i gospodo,

Prioritet svih prioriteta biće ubrzavanje puta Crne Gore ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji. Svjesni smo da nam na tom putu predstoje brojne obaveze koje moramo ispuniti, u pogledu kojih odgovorno cijenim da Crna Gora posjeduje potrebne kapacitete i snagu da se sa njima suoči. Takođe, danas sa sigurnošću mogu reći da Crna Gora ima i političku volju za ostvarenje ovog cilja.

Ne laskaju nam više isprazne titule lidera u EU integracijama na Zapadnom Balkanu. Tačno – otvaranjem svih pregovaračkih poglavlja, prihvatanjem nove metodologije, punim usklađivanjem sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom, uz izuzetno visok stepen podrške javnosti, Crna Gora se pozicionirala kao najnaprednija u navedenom procesu.

Ali, danas, nakon više od decenije pregovora naše oči uprte su ka članstvu kao konačnom cilju. Na tom putu, spremni smo da preduzmemo sve neophodne aktivnosti kako bi bili uspješno okončani započeti reformski i drugi neophodni procesi transformacije crnogorskog društva. Međutim, osim brojnih domaćih zadataka koji prije svega na unutrašnjem planu stoje pred nama, smatram da je Crnoj Gori, kao i zemljama regiona potrebna još jasnija i nedvosmislena podrška u odnosu na našu evropsku perspektivu.

Dvadeset godina kasnije, čini se da su slova Solunske agende za Zapadni Balkan unekoliko izblijedjela, i svim zeljama regiona je potrebna nova i jasna evropska vizija koja će predstavljati temelj daljih neophodnih političkih i drugih procesa koji predstavljaju preduslove za članstvo u Uniji.

Na ovom planu ohrabruju pozitivni pomaci kojima kao region svjedočimo u skorije vrijeme, kao što su otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, i dobijanje kandidatskog statusa Bosne i Hercegovine. Zato, uz dozu optimizma, smatram da će u najskorijoj budućnosti ovaj pozitivan niz nastaviti i dodatno produbiti upravo Crna Gora, prvenstveno ostvarivanjem željenog napretka u ključnim poglavljima, koja se tiču pravosuđa a potom i punopravnim članstvom u Uniji.

Sa naše strane, neophodno je da iskreno i bezrezervno nastavimo sa ispunjavanjem potrebnih preduslova. U tom smislu, svjesni smo da se jedna od važnijih stavki odnosi na borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. Koraci koje smo u tom pravcu kao društvo preduzeli poslednjih par godina, po prvi put možda u poslednje tri decenije, daju nadu da pred našom pravdom nema više nedodirljivih. Pravda je možda i dalje spora ali je u Crnoj Gori bar postala dostižna!

Dame i gospodo,

Jedini put do uređene i pravne države i evropskog standarda života je put evropskih integracija!

Kao Predsjednik države, doprinosiću unaprjeđenju dobrosusjedskih odnosa u regionu. Usvajanje evropskog sistema vrijednosti i približavanje regiona članstvu u Evropskoj Uniji najbolji je lijek protiv reafirmacije destruktivnih politika prošlosti. Berlinski proces za nas ostaje glavni most između Zapadnog Balkana i Brisela, čija je revitalizacija od izuzetnog značaja, prvenstveno u kontekstu nove i dodatne potvrde prisutnosti EU u našem regionu.

Ali takođe, mišljenja sam da i sve postojeće ali i nove regionalne ekonomske inicijative, koje imaju za cilj tješnju saradnju unutar našeg regiona, mogu imati dodatnu vrijednost, ukoliko ih postavimo u funkciju podrške članstvu u EU kao krajnjeg zajedničkog cilja.

Politika mira, stabilnosti i međusobne saradnje na ravnopravnim osnovama, treba da bude temelj bilateralnih odnosa Crne Gore i zemalja regiona. U mjeri u kojoj pokažemo sposobnost da regionalno sarađujemo i rješavamo otvorene probleme – legitimišemo se i kao kredibilni partneri našim evroatlantskim prijateljima.

Cijenjeni inostrani gosti,

Predsjednici država i Vlada,

Slika vašeg prisustva danas ovdje u Skupštini Crne Gore najbolja je poruka dobrosusjedskih odnosa, uzajamnog uvažavanja i u konačnom demokratske zrelosti našeg regiona. U ime Crne Gore, hvala vam na tome!

Dame i gospodo, da rezimiram.

Svoj petogodišnji predsjednički mandat započinjem sa velikom željom da dam puni doprinos daljem demokratskom razvoju naše države, njenoj institucionalnoj stabilizaciji i ekonomskom napretku.

U okvirima nadležnosti koje su mi date Ustavom i zakonom, kao neko ko predstavlja Crnu Goru u zemlji i u inostranstvu nastojaću da budem faktor pomirenja i zajedništva, na korist svakog građanina i društa u cjelini. Istovremeno, biću i korektivni faktor, usmjeravajući društvene procese ka daljoj demokratizaciji Crne Gore.

Građane neću dijeliti na one koji su mi dali glas na proteklim izborima i one koji su toga dana drugačije mislili. Od prvog dana obavljanja funkcije razmišljaću kako će izgledati posljednji dan mog mandata, kada budem sabirao djela koja ću ostaviti za sobom, a najveće djelo biće demokratska, bogata i evropska Crna Gora.

Zaklinjući se danas u ovom visokom domu, u Skupštini Crne Gore, dajem zavjet da ću predano raditi za boljitak Crne Gore i kao prvi među jednakima stajati čvrsto na braniku njenog ustavno-pravnog poretka.

Živjela Crna Gora!