Predsjednik Đukanović primio ambasadora Republike Austrije u Crnoj Gori Karla Milera

26/01/2023 16:10

vijest

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je ambasadora Republike Austrije u Crnoj Gori Karla Milera sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima dvije zemlje i aktuelnim političkim prilikama.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je ambasadora Republike Austrije u Crnoj Gori Karla Milera sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima dvije zemlje i aktuelnim političkim prilikama.

 


Predsjednik je visoko ocijenio kvalitet odnosa dvije zemlje uz zahvalnost za svestranu podršku Austrije kao i dobru percepciju potreba Zapadnog Balkana i podršku njegovoj evropeizaciji i evropskoj perspektivi. Cijeneći da Crna Gora i Austrija imaju veoma dobre odnose, potvrdio je interes za dalje unapređenje ekonomske i ukupne saradnje. Uz uvjerenje da će Crna Gora kroz realizaciju predsjedničkih i parlamentarnih izbora doći do stabilne i kompetentne izvršne vlasti, i nastaviti sa procesom intenzivnog demokratskog razvoja bliskom članstvu u EU, iskazao je uvjerenje u, kao i do sada, snažnu podršku Austrije Crnoj Gori i regionu.

Austrijski ambasador zahvalio je Predsjedniku za prihvaćenu inicijativu za susret i razmjenu mišljenja uz punu saglasnost o kvalitetu i perspektivi odnosa dvije zemlje, čemu je sa svoje pozicije u kontinuitetu posvećen. Uz ocjenu o kompleksnosti političke situacije u Crnoj Gori, iskazao je uvjerenje da su svi politički akteri razumjeli važnost momenta i da postoji dovoljno odgovornosti o značaju izbora sudija i konačnom stavljanju Ustavnog suda u punu funkciju kroz kompromis i izbor četvoro sudija u prvom krugu glasanja, posebno imajući u vidu predstojeće predsjedničke izbore i niz upitnih odluka u odnosu na ustav i ustavna načela donijetih u prethodnom periodu. „Ostaje nada da će se sudije izabrati i da će sve biti spremno za izbore“, kazao je Miler. Održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora bi, takođe, bila dobra odluka koja bi doprinijela razjašnjenju situacije i dobijanju proevropske vlade.

Predsjednik Đukanović je uz saglasnost sa ambasadorom ukazao na važnost institucionalnog očuvanja zemlje, i ključni interes dobijanja kompetentne i nacionalno odgovorne vlade do koje se može doći samo organizovanjem parlamentarnih izbora. Podrška prijatelja kao što je Austrija uvijek je dobrodošla kako bi se Crna Gora stabilizovala i nastavila evropski put.