Predsjednik Đukanović primio članove Misije OEBS/ODIHR za procjenu potreba uoči predstojećih predsjedničkih izbora

26/01/2023 14:55

vijest

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je članove Misije OEBS/ODIHR za procjenu potreba uoči predstojećih predsjedničkih izbora koja boravi u posjeti Crnoj Gori.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je članove Misije OEBS/ODIHR za procjenu potreba uoči predstojećih predsjedničkih izbora koja boravi u posjeti Crnoj Gori.


Predsjednik je uz dobrodošlicu i zadovoljstvo susretom sa članovima Misije koju predvodi Goran Petrov afirmisao dugoročno dobru saradnju sa kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava, kada se radi o izbornim procesima, njihovom sprovođenju i unaprijeđenju standarda izborne prakse. On je pozdravio brzu reakciju ODIHR-a, nakon raspisivanja predsjedničkih izbora, uz nezadovoljstvo što ove izbore Crna Gora dočekuje bez završene reforme izbornog zakonodavstva, u uslovima duboke institucionalne i političke krize, društvene polarizacije i snažnog uplitanja trećih strana. Upoznao je sagovornike sa dešavanjima nakon poslednjih parlamentarnih izbora i posledicama promjena koje, iako predstavljaju jednu od demokratskih tekovina, nijesu donijele dobro Crnoj Gori i njenom strateškom određenju. Na toj liniji, kazao je da je primarni interes zemlje da vrati stabilnost i krene naprijed u procesu integracija što je moguće dostići samo izborom kompetentne i nacionalno odgovorne proevropske Vlade.

Savjetnik za izborni proces i desk oficir za Crnu Goru u ODIHR-u Goran Petrov zahvalio je Predsjedniku za dobrodošlicu ističući da je cilj posjete Crnoj Gori da ocijene situaciju i iznesu preporuke kako i u kom formatu će ova organizacija implementirati svoju misiju u susret predstojećim izborima. Uz očekivanje da će vrlo vjerovatno ODHIR imati svoju posmatračku misiju u Crnoj Gori, naglasio je potrebu brzog reagovanja i skoro donošenje odluke u tom pravcu, nakon izvještaja o procjeni potreba.

Predsjednik Đukanović je uz iskazanu spremnost za dalju saradnju naglasio da na veliki izazov u obezbjeđivanju regularnosti izbora u ovakvim uslovima treba gledati otvorenim očima i kako zajedno možemo da popravimo stanje da bi došli do ambijenta u kojem bi se građani mogli slobodno izjasniti.