Predsjednik Đukanović sa ambasadorima i diplomatskim predstavnicima zemalja EU

13/12/2022 12:16

vijest

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović bio je gost na tradicionalnom sastanku u okviru šestomjesečnog predsjedavanja sa ambasadorima i diplomatskim predstavnicima zemalja EU.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na poziv šefice Delegacije EU ambasadorke Oane Kristine Pope i ambasadorke Republike Češke, predsjedavajuće Savjetom EU Janine Hrebičkove bio je gost na tradicionalnom sastanku u okviru šestomjesečnog predsjedavanja sa ambasadorima i diplomatskim predstavnicima zemalja EU.


Na početku, ambasadorka Popa je pozdravila Predsjednika uz konstataciju da vlada izuzetno interesovanje diplomatskog kora za sastanak u komplikovanim vremenima za Crnu Goru. Ambasadorka Češke, zemlje koja predsjedava Savjetom EU Janina Hrebičkova ocijenila je da se njihovo šestomjesečno predsjedavanje događa u jednom od najtežih perioda novije evropske istorije. Zahvalila je pri tom svima na konstruktivnoj saradnji i podršci. Crna Gora stoji zajedno sa nama i sa NATO-m u osudi agresije i odbrani evropskih vrijednosti, kazala je ambasadorka uz poruku da Crna Gora mora hitno uspostaviti otvoreni i transparentan dijalog koji bi doveo do kompromisa u institucionalnoj krizi, kako bi zemlja nastavila svoj evropski put.

Predsjednik Đukanović je izrazio zadovoljstvo susretom sa ambasadorima i drugim diplomatskim predstavnicima akreditovanim u Crnoj Gori. On je istakao da smo navikli da šestomjesečni periodi između dva susreta donose intenzivnu dinamiku događaja, koji su u ovom slučaju praćeni i značajnom dozom neizvjesnosti i nepredvidivosti.

U osvrtu na nedavni Samit u Tirani, pozdravio je veoma decidnu poruku šefova država i vlada EU da zemlje ZB imaju jasnu perspektivu članstva. Sada sa sigurnošću možemo da kažemo da obnovljena pažnja EU prema ZB dobija karakter kontinuirane politike, što ohrabruje i podstiče, a što je potvrđeno i kroz brojne susrete koje je imao sa šefovima država i vlada zemalja članica i najvišim predstavnicima EU poslednjih mjeseci. U tom kontekstu zahvalio je češkom predsjedavanju i ambasadorki Hrebičkovoj lično na izuzetnoj posvećenosti ZB i Crnoj Gori u uslovima dramatičnih dešavanja i suočavanja sa posljedicama ukrajinske krize.

Detaljno je ambasadore upoznao o stanju u Crnoj Gori i u svijetlu današnjih događaja, ističući da je unutrašnja politička nestabilnost kreirana nakon izbora 2020. zarobila reformske procese, onemogućila iskorake posebno u oblasti pravosuđa, poremetila teško stečeno povjerenje investitora i time onemogućila napredak zemlje na evropskom putu. Na sceni je, kazao je Predsjednik, potpuna defunkcionalizacija institucija, podrivanje ustavnog sistema, i jačanje nacionalizma i populizma. U takvim uslovima najdemokratskiji i najnormalniji izlaz iz krize je organizovanje prijevremenih parlamentarnih izbora, ali se do tog kompromisa teško dolazi. On je upozorio da politička nestabilnost i odsustvo spremnosti na dijalog i kompromis proizvode izostanak fokusa sa razvojnih pitanja, i podstiču opasnost od daljeg urušavanja Crne Gore kao članice NATO i zemlje koja je najdalje odmakla na putu ka EU, što su i najvrednije tekovine državne politike u prethodnom periodu. Zabrinjavajuće je kako je Crna Gora od uzorne postala zemlja problematične funkcionalnosti i upitne ekonomske održivosti, poručio je Đukanović. Ipak, Predsjednik je zaključio da i dalje vjeruje da imamo šansu da stabilizujemo Crnu Goru, da je zadržimo kao model promotera evropskih vrijednosti u regionu, kao dokaz da je politika proširenja živa.

Diplomatski predstavnici zemalja EU, iskazali su tokom razgovora zabrinutost za aktuelne prilike u Crnoj Gori, i zainteresovanost za to kako dalje i kakva je pozicija Predsjednika u odnosu na krizu.

Predsjednik je uz ponovljenu ocjenu da su izbori put do odgovorne i kompetentne vlasti poručio da je njegov jedini interes ova država i njena evropska budućnost. Kao što je njegov stav jasan, jednako tako mora biti i jasna poruka od strane međunarodnih partnera onima koji se samo formalno deklarišu da su za evropski put Crne Gore, kazao je Predsjednik.

Na kraju sastanka izvršena je simbolična primopredaja predsjedavanja EU od strane ambasadorke Češke Janjine Hrebičkove i ambasadorke Švedske Anike Ben David, koja je istakla da će podrška politici proširenja biti u vrhu prioriteta i njene zemlje.