Predsjednik Đukanović primio delegaciju italijanske Terna grupe, na čelu sa glavnim i izvršnim direktorom Luigi Ferrarisom

03/07/2019

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je delegaciju italijanske Terna grupe, na čelu sa glavnim i izvršnim direktorom Luigi Ferrarisom.


Uz zahvalnost za prijem, Ferraris je predstavio dosadašnje rezultate projekta izgradnje podmorskog kabla između Crne Gore i Italije, i najavio puštanje u rad kabla do kraja godine. Cijeneći da je u pitanju istorijski trenutak u kojem će biti uspostavljen most između Italije i Crne Gore, ali i EU i Zapadnog Balkana, Ferraris je pozvao predsjednika Đukanovića da bude gost na svečanosti tim povodom. Najveći benefit ove investicije je što će projekat omogućiti Crnoj Gori da postane energetski centar za zemlje Balkana, kazao je Ferraris. Takođe, stvoriće se uslovi za privlačenje drugih investicija u obnovljive izvore energije, energetiku i digitalizaciju. Ferraris je izrazio spremnost za nastavak saradnje na dobrobit Crne Gore i njenog razvoja.

Predsjednik Đukanović je zahvalio kompaniji Terna za profesionalan i odgovoran odnos prema projektu, kako je kazao, jednom od najznačajnijih za Crnu Goru i region, kao i za poštovanje rokova izgradnje. 

Ovaj naš zajednički projekat jedan je od najvažnijih za razvoj Crne Gore, ali i za razvoj regiona, kazao je on. Kroz ozbiljna ulaganja u putnu, energetsku i digitalnu infrastrukturu Crna Gora će nastaviti ekonomski rast i razvoj, naglasio je Đukanović. Mi želimo ne samo da uspostavimo partnerstva zbog investicija koje su potrebne Crnoj Gori, već i da kroz razvoj partnerskih odnosa dostignemo evropske standarde i kvalitet. U tom smislu, iskazao je visoke ocjene za strateško partnerstvo sa italijanskom kompanijom, kao kredibilnim partnerom, čije je znanje i iskustvo dragocjeno.

Projekat izgradnje podmorskog kabla, ocijenio je predsjednik Đukanović, predstavlja dobar primjer kako EU i Zapadni Balkan mogu da sarađuju. Jedan od najznačajnijih i najzahtjevnijih projekata na Mediteranu imaće 450 km kablova, od kojih je čak 420 km pod vodom postavljenih na dubini od 1.100 m. Prenosiće 600 megavata struje i još toliko završetkom druge faze. Terna je tokom realizacije projekta uložila i 60 miliona eura u razvoj lokalnih zajednica u Crnoj Gori.


Predsjednik Crne Gore