Predsjednik Đukanović primio poznatog američkog politikologa Frensisa Fukujamu

02/07/2019

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je poznatog američkog politikologa, pisca i profesora Jošihira Frensisa Fukujamu koji boravi u posjeti Crnoj Gori u okviru programa „Prestižna Liderska akademija za razvoj“, koju organizuju Ekonomski fakultet i Centar za demokratsku tranziciju (CDT) uz podršku Centra za demokratiju, razvoj i vladavinu prava Univerziteta Stanford (CDDRL), Balkanskog fonda za demokratiju i Njemačkog Maršal fonda SAD-a.


Predsjednik Đukanović iskazao je zadovoljstvo posjetom profesora Fukujame Crnoj Gori i prilikom da njegovo predavanje čuju studenti. Crna Gora je, kazao je on, iskreni zagovornik evropskih i evroatlantskih integracija, prije svega zbog potrebe za usvajanjem evropskog sistema vrijednosti i dostizanja evropskog kvaliteta  života kroz proces reformi. Napominjući da je svjestan nepopularnosti zahtjevnih reformi, podsjeća da u ovom regionu nemamo luksuz daljeg zaostajanja za razvijenom Evropom. Uz sve evropske slabosti, integracija u EU je beskompromisna potreba zemalja ZB, ocijenio je Đukanović.

Profesor Fukujama izrazio je zahvalnost zbog prilike za susretom tokom njegove prve posjete Crnoj Gori. On je kazao da je razlog njegovih učestalih dolazaka u naš region postojanje konfrontacije dva sistema, liberalne demokratije sa jedne i sistema koji dominantno dolazi iz Rusije i drugih zemalja. U tom kontekstu pozdravio je odluku Crne Gore o učlanjenju u NATO, ističući da ta organizacija predstavlja najozbiljniji  savez na svijetu i mehanizam koji čuva naše vrijednosti. Ukazujući na savremene opasnosti poput populizma, socijalnih mreža i globalizma, iskazao je uvjerenje u opstanak i pobjedu demokratskog sistema vrijednosti I razvoj demokratije. “ NATO i EU nude mnogo bolje opcije, nego alternative kojima smo izloženi”, kazao je Fukujama.

Đukanović i Fukujama razgovarali su i o drugim aktuelnim evropskim i globalnim pitanjima.

 Predsjednik Crne Gore