Predsjednik Đukanović primio je potpredsjednicu Republike Bugarske Ilijanu Jotovu

28/06/2019

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je potpredsjednicu Republike Bugarske Ilijanu Jotovu koja boravi u posjeti Crnoj Gori.


Predsjednik  je iskazao zadovoljstvo posjetom potpredsjednice i prilikom za susret ističući značaj kontinuiranog dijaloga za kvalitet međudržavne saradnje što Crna Gora i Bugarska u praksi dosljedno potvrđuju.

Odnosi Crne Gore i Bugarske su tradicionalno dobri, ocijenio je Đukanović, posebno u kontekstu podrške našim integracionim aspiracijama. Podsjetio je na stabilne prilike i strateške ciljeve naše države, ostvareno članstvo u NATO i lidersku poziciju u procesu pristupanja EU. Ka tom cilju, usvajanju evropskog sistema vrijednosti i višem kvalitetu života vodi nas, kazao je Predsjednik, posvećenost sveobuhvatnim reformama.

Predsjednik se osvrnuo i na aktuelne prilike u regionu i na značaj rješavanja preostalih otvorenih pitanja. Ukazao je na značaj integracije regiona, za njegovu stabilnost, ističući da nema stabilnosti Balkana bez njegove evropeizacije, ni stabilnosti  konkurentnosti Evrope bez stabilnog Balkana.

Potpredsjednica Republike Bugarske zahvalila je Predsjedniku za prijem, uz visoke ocjene za kvalitet odnosa dvije države. Iskazala je punu podršku za proces integracije Crne Gore, uz ocjenu da je napredak Crne Gore značajan . ”Pozicija bugarske države u pogledu proširenja je jednoznačna. Mjesto Crne Gore je u EU, kao i postepeno ostalih država ZB”, kazala je Jotova, ističući da je zajednički zadatak ne samo vratiti temu proširenja na dnevni red EU, već je pretvoriti u njen glavni vanjskopolitički prioritet.

Jotova se saglasila sa Đukanovićem da bezbjednost Evrope nije moguća bez stabilnosti ZB, i istakla da integrisanje regiona predstavlja garant za njegov razvoj i napredak.

Zajednički je ocijenjeno da je nastavak saradnje i dijaloga, ključan za dalje unapređenje i snaženje evropske perspektive regiona.


Predsjednik Crne Gore