Predsjednik Đukanović sastao se sa pomoćnikom državnog sekretara SAD-a za Evropu i Evroaziju Filipom Rikerom

14/02/2020

Riker je uz zadovoljstvo zbog prilike da se sretne sa Predsjednikom, prenio Đukanoviću pozdrave državnog sekretara SAD Majka Pompea, ističući da je region ZB u njegovom  fokusu i pod pažnjom Stejt Departmenta. 


Predsjednik Đukanović je zahvalio za kontinuiranu podršku SAD-a Crnoj Gori i regionu, ukazujući na značaj stalnog dijaloga i partnerstva.

I u tom kontekstu Predsjednik je detaljno informisao pomoćnika državnog sekretara o aktuelnim prilikama u Crnoj Gori nakon donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, ističući da je riječ o Zakonu koji učvršćuje slobodu vjeroispovijesti i jedan od osnovnih ustavnih principa odvojenosti crkve i države. Ovo pitanje se bez sumnje preselilo sa vjerskog na politički teren, kazao je Đukanović i naglasio da je riječ o manipulaciji vjerskim osjećanjima ljudi, protestima protiv nepostojeće namjere države da otme nešto što im i ne pripada.  Država je odlučna da istraje u odbrani građanskih, multietničkih vrijednosti  evropske Crne Gore, kazao je on.

Visoki zvaničnik Stejt Departmenta zahvalio je Đukanoviću na detaljnoj informaciji i  kazao da jeste uočljivo da je ovo pitanje sa područja vjerskog prešlo na političko i ekonomsko. Naglasio je da je važno imati dijalog i pokazati fleksibilnost i kreativnost. On je takođe potvrdio namjeru SAD-a da pojača podršku Crnoj Gori u borbi protiv dezinformacija.


Predsjednik Crne Gore