Predsjednik Đukanović primio ministra vanjskih poslova Republike Turske Mevluta Čavušoglua

11/02/2020

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sastao se sa ministrom vanjskih poslova Republike Turske Mevlutom Čavušogluom koji boravi u posjeti Crnoj Gori.


Predsjednik je iskazao zadovoljstvo zbog prilike da se sretne sa ministrom, nastavi razmjena informacija i unaprijedi zavidno partnerstvo između dvije države. Dinamičan politički dijalog i sveobuhvatna saradnja između Crne Gore i Turske, na najbolji način potvrđuju kvalitet diplomatskih odnosa starih 141 godinu, kazao je Đukanović.

On je iskazao zadovoljstvo bilateralnim vezama, dobrom ugovornom bazom, na čijim je temeljima zasnovana razuđena saradnja u svim sektorima, posebno odbrani i unutrašnjim poslovima. Crna Gora i Turska imaju odlične veze i na polju kulture, zdravstva i obrazovanja, što potvrđuje podatak o 300 studenata iz Crne Gore u Turskoj i odlična saradnja KC Crne Gore sa turskim zdravstvenim ustanovama. Predsjednik posebno ističe značaj ekonomske saradnje i progres u toj oblasti, koji je podstaknut sastankom mješovite komisije i biznis forumom održanim prošle godine u Podgorici. Uz poruku dobrodošlice za turske investitore, Đukanović je ukazao na značaj ulaganja kompanija iz Turske u oblasti infrastrukture i turizma. On je zahvalio i za razvojnu pomoć nacionalne kompanije TIKA, kao važne pomoći za svestrani razvoj naše zemlje. Crna Gora je, kazao je Predsjednik, spremna da pruži puni doprinos daljem unapređenju međudržavne saradnje i u kontekstu partnerstva u NATO, ali i duge istorije zajedničkih odnosa.

Ministar Čavušoglu je visoko cijeneći odnose dvije države prenio predsjedniku Đukanoviću pozdrave njegovog kolege Redžepa Taijipa Erdogana uz najavu skore posjete turskog Predsjednika Crnoj Gori. On se saglasio sa ocjenama pozitivnih kretanja saradnje dvije države prije svega u ekonomiji koja je iskazala veliki potencijal i rezultate. Više od dvije hiljade turskih kompanija u Crnoj Gori, potvrda su dobrog investicionog ambijenta i sigurnosti Crne Gore kao investicione destinacije, kazao je Čavušoglu. Uz nastavak investicija, najavio je i otvaranje fondacije za mlade i povećanje broja stipendija za crnogorske studente. Svjesni stabilnosti koju predstavlja Crna Gora na Balkanu, sa velikim oduševljenjem pratimo korake koje pravite nakon nezavisnosti i reforme koje ste učinili na evroatlantskom putu, kazao je on. Jako smo ponosni što smo saveznici Crne Gore u NATO i vjerujemo da će, ukoliko ne bude prepreka unutar EU, Crna Gora biti sledeća članica, poručio je turski ministar.

Sagovornici su istakli značaj međusobne saradnje i povjerenja na Balkanu, kao i unapređenja odnosa zemalja Balkana i Turske.

U kontekstu aktuelnih prilika povodom donošenja Zakona o slobodi vjeroispovjesti, ministar vanjskih poslova Turske je naglasio da je bitno da se to pitanje ne politizuje i da se rješava u pravnom okviru, te da je jako važna ostvarena saradnja Crne Gore sa evropskim institucijama i pozitivne ocjene Venecijanske komisije po pitanju Zakona.