Predsjednik Đukanović primio državnog sekretara SAD-a Majka Pompea

04/10/2019

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Majka Pompea u vili „Gorica“.


Predsjednik Đukanović je kazao da je prva posjeta američkog državnog sekretara istorijska i predstavlja čast za Crnu Goru. Podsjetio je na dugu tradiciju odnosa dvije države i istakao zahvalnost SAD-a za kontinuiranu podršku kroz istorijsko trajanje. Odnosi Crne Gore i SAD posebno su obogaćeni krajem prošlog vijeka, za vrijeme jugoslovenske krize, kada je izgrađeno čvrsto povjerenje koje traje i danas, kazao je Predsjednik, zahvaljujući na značajnoj političkoj i finansijskoj pomoći Vašingtonu, što je presudno doprinijelo očuvanju mira i multietničkog sklada u Crnoj Gori. Povjerenje između dvije države bilo je značajno i za realizaciju reformi u našoj zemlji, za obnovu nezavisnosti, članstvo u NATO i lidersku poziciju u pregovaračkom procesu sa EU, ocijenio je Đukanović. Ova posjeta je gest podrške SAD najmlađoj članici NATO-a, i poruka svima u regionu koji bi trebalo da slijede taj primjer, poručio je on.

Predsjednik je podsjetivši na postignuća u proteklih 13 godina, istakao da smo pokazali umijeće u vođenju politike, reformski kapacitet, i jasnu viziju i sposobnost da usvajamo evropske i evroatlantske vrijednosti, uz poštovanje ljudskih i manjinskih prava i demokratije. Govoreći o prioritetima državne politike potencirao je očuvanje dobrog tempa ekonomskog rasta, nastavak procesa integracija uz snažnu posvećenost vladavini prava i medijskim slobodama i snaženje unutrašnje političke stabilnosti i unapređenju vjerskih sloboda kroz izradu Zakona po najvišim evropskim standardima. On je potvrdio opredijeljenost Crne Gore da i dalje bude promoter evropeizacije u Regionu, navodeći da je integracija ZB uslov za njegovu stabilnost i prevazilaženje dubokog zaostajanja. U tom smislu pozdravio je pojačano prisustvo SAD-a u regionu, imenovanjem specijalnog izaslanika i iskazao očekivanje za podsticajem odlučnije evropske politike proširenja.

On je posebno istakao zadovoljstvo bilateralnim odnosima i dragocjenom saradnjom u oblasti odbrane i bezbjednosti, hibridnih prijetnji i vladavine prava. Sekretaru Pompeu je prenio otvorenost za snaženje saradnje u oblasti ekonomije i veće prisustvo američkih investitora koji će na ove prostore donijeti, prije svega, nove standarde i vještine.

Državni sekretar SAD-a zahvalio je Predsjedniku i njegovom timu na odličnoj saradnji i iskazao visoke ocjene za postignuća Crne Gore od obnove nezavisnosti. Prenio je uvjerenje da će SAD ostati snažno angažovane u Evropi, na Balkanu i naročito sa Crnom Gorom, posebno u kontekstu dinamičnijeg procesa proširenja. SAD će biti veoma naklonjene integraciji Crne Gore u EU što je brže moguće. On je naglasio da možemo računati na podršku da bismo postigli ono što je dobro za narod i vladu i što je dobro i za Evropu, uz poruku da SAD žele da, kao što je postala najmlađa članica NATO-a, Crna Gora bude najmlađa članica EU i povede region. Pompeo je zahvalio Crnoj Gori za predano učešće u mirovnim misijama ističući da iako mala zemlja Crna Gora šalje snažne poruke da nije samo članica, već aktivan član NATO-a i može biti primjer i većim zemljama. Mala zemlja, ali enorman doprinos, ocijenio je Pompeo. Dodatno, iskazano je puno povjerenje SAD-a kada je riječ o dostizanju planiranih budžetskih izdvajanja Crne Gore za odbranu. Ovdje nije riječ samo o novcu, već o demonstraciji političke posvećenosti zajedničkoj odbrani. U kontekstu rješavanja otvorenih pitanja u regionu pozvao je Crnu Goru da bude inicijativna u pogledu ideja koje će dovesti do dobrog ishoda za ZB.

Državni sekretar SAD-a je izrazio i interesovanje za prisustvo američkih investitora u Crnoj Gori.


Predsjednik Crne Gore