Predsjednik Đukanović sastao se sa izvršnom direktoricom UNICEF-a Henrietom Fore

26/09/2019

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sastao se u Njujorku, gdje učestvuje na 74. zasjedanju Generalne skupštine UN-a, sa izvršnom direktoricom UNICEF-a Henrietom Fore.


Predsjednik Đukanović je izrazio zahvalnost za kontinuiranu podršku UNICEF-a Crnoj Gori u realizaciji brojnih zajedničkih projekata koji su rezultirali sprovođenjem zakonskih reformi u domenu zaštite djeteta, prevenciji nasilja u porodici, maloljetničkog pravosuđa i obrazovanja, i inkluzivnog obrazovanja.

Ukazao je na kvalitet partnerskih odnosa koji su omogućili konstruktivno bavljenje vrlo osjetljivim pitanjima i doveli do značajnih promjena u društvu u oblasti socijalne politike i dječije zaštite, te promociji dječjih prava i jačanju svijesti o potrebi njihove zaštite, promjenama društvenog ponašanja i ambijenta, posebno u oblastima zdravlja, obrazovanja i jednakih prava. Na toj liniji je izrazio uvjerenje da će se uspješna saradnja nastaviti i u budućnosti kroz realizaciju Programa saradnje za Crnu Goru za period 2017-2021. što za cilj ima nadogradnju do sada ostvarenih rezultata u oblasti dječije zaštite i socijalne inkluzije i kvalitetnog obrazovanja.

Predsjednik je istakao da je zaštita prava djece i mladih  visoko na agendi prioriteta Crne Gore i ukazao na značaj usvajanja Strategije za ostvarivanje prava djeteta za period 2019-2023 kao ključnog dokumenta u ovoj oblasti. On je istakao spremnost da, kao i do sada, bude promoter kampanja koje sprovodi kancelarija UNICEF-a u Crnoj Gori i najavio podršku za predstojeću kampanju o podizanju svijesti o dobrobitima vakcinacije.

Direktorica Fora istakla je da je počastvovana i oduševljena dobrim  iskustvom Crne Gore sa UNICEF-om. Vi nosite u sebi želju da uradite nešto i pomognete djeci u Crnoj Gori, kazala je ona. Pozdravila je spremnost predsjednika Đukanovića da učestvuje u kampanji za imunizaciju uz želju da svojim liderstvom podstakne i druge zemlje u regionu na aktivnost u borbi protiv negativne kampanje koja se plasira na ovu temu. Kao buduće projekte istakla je i obrazovanje u ranom djetinjstvu i razvijanje vještina kod adolescenata koje će im omogućiti srećniji i produktivniji život, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno.


Predsjednik Crne Gore