Izjava i odgovor na novinarsko pitanje predsjednika Đukanovića nakon završetka centralne ceremonije obilježavanja 80. godišnjice od početka Drugog svjetskog rata

01/09/2019

Izjava predsjednika Đukanovića nakon završetka centralne ceremonije obilježavanja 80. godišnjice od početka Drugog svjetskog rata


Transkript izjave predsjednika Đukanovića:

Prije svega želim da kažem da sam veoma zadovoljan da sam u svojstvu predsjednika Crne Gore imao mogućnost da prisustvujem jednom prvorazrednom međunarodnom političkom događaju, obilježavanju 80. godišnjice početka Drugog svjetskog rata koji je, kako se sjećamo počeo na današnji dan 1939. godine napadom nacističke Njemačke na Poljsku. 

Mislim da je sam događaj dodatno značajan zbog aktuelnog konteksta i u Evropi i na globalnoj sceni. Dakle, ovo je vrijeme u kojem očigledno počinju da blijede sjećanja na važnost događaja poput Drugog svjetskog rata i to ne samo da blijede zbog protoka vremena nego posebno u Evropi zbog rasta političkog rejtinga ekstremno desnih politika koje pokušavaju da prekrajaju istoriju, pokušavaju da relativiziraju zasluge oslobodilaca i pobjednika nad fašizmom i istovremeno da relativiziraju odgovornost onih koji su se objektivno u tom vremenu našli na strani fašizma.

Crna Gora je prisutna na ovakvom dođaju, i to je ne samo istorijski utemeljeno nego, rekao bih, za nas i veoma aktuelno i značajno.

Prije svega, veličanstveni Trinaestojulski ustanak u tada, od fašizma porobljenoj Evropi predstavlja i danas, rekao bih, najvrjedniju legitimaciju Crne Gore pred Evropom i svijetom, ali čini mi se da uz to Crna Gora ima potrebu da prisustvuje na svim mjestima na kojima se čuva sjećanje i na kojima se slavi pobjeda nad nacizmom, da bude prisutna i da učestvuje u svim događajima u kojima se veliča i uzdiže antifašizam kao trajna, moralna i državno politička vertikala Crne Gore tokom njenog ukupnog istorijskog trajanja, uključujuči  i aktuelno crnogorsko društvo.


Odgovor predsjednika Đukanovića na novinarsko pitanje nakon završetka centralne ceremonije obilježavanja 80. godišnjice od početka Drugog svjetskog rataTranskript odgovora na novinarsko pitanje:

Odluka o tome ko će učestvovati na ovoj proslavi je pripala domaćinu. Moje mišljenje je da bi događaj bio još potpuniji da je u njemu učestvovala i Rusija. Imam na umu, zapravo, tu grandioznu ulogu koju je tadašnji Sovjetski savez imao u oslobađanju Evrope i u zajedničkoj savezničkoj pobjedi nad fašizmom. Jednako tako žalim da se na ovom događaju nisu pojavili ni predstavnici nekih drugih jugoslovenskih naroda, počev od Srbije, koji su zajedno sa nama, dali nemjerljiv doprinos jednoj velikoj pobjedi u Narodnooslobodilačkoj borbi koja je predstavljala važan dio ukupne pobjede nad fašizmom tokom Drugog svjetskog rata. Ovi događaji nas, naravno, opominju i ove okolnosti o kojima smo pričali nas opominju, da moramo dublje razmišljati o potrebi boljeg razumijevanja i bolje saradnje u interesu svih nas. Dakle, i tada kada nam se učini da imamo nepremostive razlike i kada su te razlike zaista velike u pogledu vrijednosnih sistema, moramo biti svjesni da postoje i veći izazovi, da postoje krupnije opasnosti, i o tome nas upozoravaju događaji poput današnjeg, u odnosu na koje svi imamo zajedničke odgovornosti, i u odnosu na koje se moramo pripremati da predupređujući ih izbjegavamo opasnosti krvavih ratova poput Drugog svjetskog rata. Vjerujem da ćemo svi to skupa imati na umu. Mislim da je današnje učešće Njemačke na najvišem nivou, od strane Predsjednika, i jedan istorijski važan govor koji je održao predsjednik Štajnmajer,  veliki podstrek svima nama da mislimo o tome na dodatno odgovoran način u ovom periodu u kojem će se pripremati obilježavanje 75. godišnjice pobjede nad fašizmom.Predsjednik Crne Gore