Izlaganje Predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića na svečanoj akademiji povodom 55 godina kompanije "13. Jul Plantaže"

13/06/2018

Dame i gospodo, ekselencije, dragi prijatelji,

Najsrdačnije čestitam veliki jubilej - 55. godina postojanja - menadžmentu i svim zaposlenim u kompaniji ”Plantaže 13. jul”, jednoj od najuspješnijih u Crnoj Gori, i u ovom dijelu Evrope. Sve vas srdačno pozdravljam i zahvaljujem što ste došli da svojim prisustvom uveličate ovaj veliki događaj za našu državu.

Ovo je prilika da se prisjetimo svih pregaoca i velikih privrednika koji su od nastanka ”Plantaža” u socijalističkoj Crnoj Gori, do današnjih dana, davali i daju nemjerljiv doprinos uzdizanju i osavremenjavanju naše ekonomije i naše države, i da im izrazimo dužno poštovanje.

Proslaviti 55. godina rada predstavlja uspjeh sam po sebi. Vaše dostignuće je utoliko impresivnije kada imamo u vidu kroz šta smo sve prošli tokom više od pola vijeka, posebno sve turbulentne događaje koji su obilježili ovaj period crnogorske istorije. 

”Plantaže” nijesu samo kompanija u kojoj stalno i povremeno radi oko 1.200 ljudi, niti samo jedan od najvećih izvoznika, već kompanija koja uspostavlja nove standarde, koja se sve više povezuje sa naukom i istraživanjima kao temeljima dugoročne održivosti, i kompanija koja prepoznaje značaj povezivanja poljoprivredne proizvodnje sa kulturom i turizmom.

Tokom proteklih 55. godina ”Plantaže 13. jul” su dale značajan doprinos razvoju vinske kulture. Dodatno, stvaranjem dobrog imidža crnogorskih autohtonih vina, otvorile su prostor za male, privatne vinarije. A jedan od parametara poboljšanja životnog standarda u nekoj zemlji jeste i broj privatnih vinarija. ”Plantaže” su nesebično prenosile nova znanja i tehnologije na sve koji su za to bili zainteresovani, i pomogle uspjeh i napredak individualnih proizvođača kvalitetnih crnogorskih vina.

Čini mi se da je ovo prikladna prilika da se prisjetimo misli Badera i Džona Loka - da “svako razmišljanje treba započeti čulima”, odnosno da “ničega nema u razumu što prethodno nije bilo u čulima”. Upravo zaposleni u ”Plantažama” imaju tu rijetku privilegiju, gotovo moć - da utiču na čula mnogih, a time i na njihov način razmišljanja. A to je ne samo privilegija, nego i velika odgovornost.

Još je veća odgovornost izgraditi i očuvati povjerenje koje Vam ukazuju kupci iz 40 zemalja svijeta. To je najbolja ocjena vašeg rada i uspjeha. Tome svakako pogoduje ambijent u kojem ”Plantaže” danas rade i proizvode. Crna Gora predstavlja stabilnu i sigurnu zemlju, sa rastućim trendom stranih direktnih investicija, ekonomskim slobodama i, uz sve nedaće, dinamičnim ekonomskim razvojem.

Investitori iz preko 80 zemalja koji su svoj novac uložili u Crnu Goru, ubjedljivo pokazuju što misle o mogućnostima za razvoj biznisa, perspektivi crnogorske ekonomije i, u krajnjem, o državnoj politici koju vodimo. Oni su pravi barometar povjerenja prema Crnoj Gori kao državi. Ali prije svih, to su građani Crne Gore koji su na nedavno održanim predsjedničkim i lokalnim izborima dali nedvosmilenu podršku  i našoj viziji, evropskog puta razvoja zemlje.

Iako, cjelinom svog znanja i pregnuća okrenuti boljoj  budućnosti, svjesni smo odgovornosti da  očuvamo vrijednosti iz naše prošlosti, vrijednosti za koje su naši hrabri i odvažni preci uvijek bili spremni položiti i sopstveni život. Zato svakako  da nije slučajno što je ”13. jul” utkan u naziv vaše kompanije. To je datum koji predstavlja simbol naše slobode, simbol borbe za uzvišene crnogorske vrijednosti oblikovane tokom duge istorije, vrijednosti koje cijene i slave svi naši  građani koji vjeruju u progres i dugovječnost svoje države Crne Gore.

Bez obzira da li govorimo o politici, preduzetništvu, kulturi, umjetnosti ili nauci, sve ima svoj puni smisao u uvjerenju da su na čelu ljudi koji imaju viziju. Vaša vizija dobila je novi horizont uvođenjem proizvoda po kojima ”Plantaže” nijesu bile prepoznatljive prethodnih decenija. Ali jesu danas u uslovima rastuće konkurencije i povećanih rizika poslovanja. Pored tradicionalne proizvodnje vina i rakije, podizanje zasada maslina i breskvi, okretanje ka proizvodnji novih proizvoda i jačanje brenda dio su vaše korporativne vizije. Uvjeren sam da u budućnosti svog biznisa prepoznajete nove i veće šanse. Ako bih sebi dao za pravo da vam, kao ljudima u privredi, nešto preporučim, onda bi to bio savjet da jačate konkurentnost. Čvrsto vjerujem da jačajući konkurentnost, podstičemo jedni druge da se brže mijenjamo i bolje razvijamo, u interesu biznisa, u interesu građana i crnogorskog društva u cjelini.

Sa nivoa državne politike odlučno ćemo nastaviti sa stalnim unaprjeđenjem poslovnog i društvenog ambijenta:

- gradnjom infrastrukturnih projekata kako bi svim kompanijama u Crnoj Gori olakšali transport i logistiku, i obezbijedili ravnomjerniji razvoj zemlje;

- privlačenjem investitora u oblasti turizma kako bi što bolje valorizovali potencijale ne samo juga, već i sjevera Crne Gore;

- jačanjem institucionalnog okvira kako bi očuvali i dalje učvrstili povjerenje koje smo izgradili prema domaćim i stranim investitorima;

- unapredjenju  bezbjedonosnih standarda imajući u vidu status država članica NATO alijanse;

- zalaganjem za potpuno usvajanje  evropskog sistema  vrijednosti,  i dosljedno dostizanje evropskog kvaliteta života za sve građane Crne Gore.

Naš cilj je da pretvorimo Crnu Goru u centar regionalnog biznisa. Smatramo da imamo šta da ponudimo: od mladih, obrazovanih i ambicioznih ljudi, odlične klime i izdašnih prirodnih ljepota, do stabilnog makro-ekonomskog ambijenta, političke sigurnosti i velikih šansi za biznis. 

Da bi zajedno bili što duže uspješni, svako od nas ima svoju ulogu i odgovornost. 

Sve što sam naveo obavezuje nas kao predstavnike države da odlučno branimo stečeno i da se hrabro i bez kompromisa borimo za ambiciozno definisane ciljeve. Takođe, sve što ste kao kompanija postigli obavezuje vas,  da nastavite dalje i da nove ciljeve podignete na viši nivo i da ih dostižete. To treba da učinite zbog zaposlenih, zbog vlasnika među kojima je i država, zbog konkurencije, zbog budućnosti ”Plantaža” i zbog stabilnosti i napretka Crne Gore.

Na tom putu, želim Vam puno sreće i uspjeha.

Živjeli.