Predsjednik Đukanović se tokom SEECP samita sastao sa predsjednikom Sjeverne Makedonije Pendarovskim

09/07/2019

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sastao se tokom samita Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) sa predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim.


Predsjednik Đukanović čestitao je Pendarovskom izbor na funkciju predsjednika Sjeverne Makedonije, ocijenivši da je to jedna u nizu pozitivnih vijesti iz te zemlje i šansa za unapređenje odnosa i dalju saradnju na ostvarivanju zajedničke evropske i evroatlantske perspektive. Đukanović je naglasio da su odnosi dvije države na zavidnom nivou i mogu poslužiti kao primjer saradnje koja nije imala zastoja čak ni u vrijeme 90-ih godina. Čestitao je Sjevernoj Makedoniji na postignutom napretku i Prespanskom sporazumu i u tom smislu iskazao punu podršku Crne Gore daljoj integraciji Sjeverne Makedonije.

„Crna Gora je država koja dijeli iste strateške ciljeve, članica NATO, i nadamo se da ćete i vi uskoro biti u tom društvu“, kazao je Đukanović. On je zaključio da je interes i ZB i EU ujedinjena i konkurentna Evropa.

Predsjednik Sjeverne Makedonije zahvalio je Crnoj Gori za podršku na putu ka EU i NATO. „Vi ste glas razuma u regionu i vaša podrška nam je veoma značajna“, kazao je Pendarovski.

Đukanović i Pendarovski razmijenili su mišljenja o evropskoj perpsektivi ZB i neophodnosti podsticaja EU da pitanje proširenja zadrži visoko na agendi.

Sagovornici su ocijenili da Crna Gora i Sjeverna Makedonija izuzetno dobru saradnju mogu osnažiti u oblasti ekonomije. Tokom razgovora u Sarajevu dogovorena je i skora posjeta predsjednika Đukanovića Sjevernoj Makedoniji.


Predsjednik Crne Gore