Predsjednik Đukanović gost na radnom ručku sa ambasadorima zemalja članica EU

19/06/2019

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, na poziv ambasadora Rumunije, zemlje predsjedavajuće EU, Ferdinanda Nagya, bio je gost na radnom ručku ambasadora država članica Evropske unije akreditovanih u Crnoj Gori.


Predsjednik Đukanović zahvalio je ambasadoru Nagiy na inicijativi za sastanak i Rumuniji na posvećenom odnosu bilateralnoj saradnji i evropskoj perspektivi regiona tokom uspješnog predsjedavanja. Istovremeno, zahvalio je šefu Delegacije EU i svim amabasadorima zemalja EU na nedvosmislenom doprinosu usvajanju evropskih standarda i sistema vrijednosti u Crnoj Gori na njenom putu  integracije. Predsjednik je naglasio značaj tajminga ovog sastanka u kontekstu juče usvojenih zaključaka Savjeta za opšte poslove, nedavno održanih izbora za Evropski parlament i objavljenog  izvještaja o napretku zemalja ZB, kao i diskusija o strateškim kretanjima EU i njenog odnosa prema ZB. Predsjednik je ocijenio da su zaključci Savjeta ispod onoga što su bila očekivanja ZB, napominjući da bi bolje bilo za stabilnost regiona i Evrope i ekonomskog i demokratskog razvoja, da je postignut viši nivo kompromisa. Bilans je možda realan izraz onoga kako stanje vidi EU, ali nije u saglasju sa onim kako ga mi iz regiona vidimo, kazao je Đukanović, posebno u kontekstu odlaganja odluke o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, i dodao da ovaj region nikada neće biti stabilan bez integracije i ne može doživjeti potreban tempo ekonomskog i demokratskog razvoja. Stoga je prema ocjeni Predsjednika, izuzetno važna buduća umješnost evropske politike, da nađe balans između onoga što su očekivanja prema Balkanu i Evrope kao globalnog igrača.

Predsjednik je kazao da je Crna Gora u prethodnih nekoliko godina pokazala evidentan napredak i jasnu strategiju i kontinuirano rastuće kapacitete koji garantuju da će se ta strategija realizovati. Uz svijest o nemogućnosti savladavanja svih deficita preko noći, Predsjednik je naglasio da je Crna Gora uspjela da sačuva multietnički sklad i emancipuje zemlju od zavisnosti prema regionu, i da danas kao članica NATO, na odmaklom putu ka EU dokazuje da je u stanju da se nosi sa svim izazovima. Crna Gora će nastaviti  sa beskompromisnim unapređenjem vladavine prava i očuvanjem dobrog tempa ekonomskog razvoja, kazao je između ostalog Đukanović.

Domaćin radnog ručka u ime rumunskog predsjedavanja je poručio da će ta zemlja nastaviti da podržava politiku proširenja u skladu sa individualnim napretkom i da dijeli ocjenu Komisije o potrebi EU da bude kredibilan partner koji poštuje svoja obećanja prema zemljama kandidatima koje su ispunile obaveze. Veoma sam ponosan što sam bio svjedok izuzetnog napretka Crne Gore tokom mog diplomatskog mandata, kazao je Nagy.

Šef delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav, osvrnuo se na uspješno predsjedavanje Rumunije i zaključke Savjeta koji su, kako je kazao, najbolji kompromis i najbolji mogući rezultat. Ono što je bitno jeste da je potvrđena snažna posvećenost proširenju, naveo je Orav. Istakao je da su neophodni dodatni napori u cilju unapređenja vladavine prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, slobode izražavanja i medijskih sloboda, kao i da EU prepoznaje pozitivan napredak u ekonomskom razvoju, i srdačno pozdravlja aktivnu ulogu Crne Gore u regionu i u odnosu sa susjedima i stoprocentnu usklađenost sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom. Unija je spremna da pomogne Crnoj Gori, uključujući i finansijski, kako bi što prije postala dio EU, kazao je između ostalog Orav.

Ambasadori su iskazali interesovanje za stav Predsjednika o aktuelnim pitanjima unutrašnje i regionalne politike. Između ostalog, prepoznat je doprinos Crne Gore jačanju stabilnosti regiona i konstruktivan pogled Crne Gore na ocjene EK i zaključke Savjeta.

Tokom radnog ručka posebno je iskazano interesovanje za proces donošenja novog zakona o vjerskim slobodama. 

Predsjednik Đukanović je istakao da je Crna Gora odlučna da rješava veoma delikatno pitanje crkve, pri čemu neće nasjedati na provokacije, uzdržavajući se od daljeg zaoštravanja situacije, ali će beskompromisno braniti svoje interese. U odgovoru na zainteresovanost o primjeni preporuka ODIHR-a, Predsjednik je izrazio optimizam u pogledu daljeg rada Privremenog parlamentarnog odbora, pažljivo gradeći dvotrećinski konsenzus. S tim u vezi, bićemo vrlo inicijativni za obnovu dijaloga sa opozicijom o čemu smo i ranije razgovarali sa delegacijom EU i naša ponuda potpuno stoji, kazao je Đukanović.

U pogledu zaštite slobode izražavanja, Đukanović je naglasio da u državno političkom kursu nema nijedne dileme koliko je to važno pitanje i koliki je značaj medija za demokratski razvoj društva. Cilj je da se zakonodavnim i institucionalnim okvirom stvaraju uslovi za punu slobodu i nezavisnost medija i maksimalnu profesionalizaciju, što jedino može biti doprinos demokratizaciji društva.


Predsjednik Crne Gore