Susret Đukanović - Lajčak

07/06/2019

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na kraju prvog dana bezbjednosnog foruma GLOBSEC u Bratislavi razgovarao je s potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova Slovačke Miroslavom Lajčakom, predsjedavajućim OEBS, na radnoj večeri priređenoj u njegovu čast.

Lajčak je zahvalio Đukanoviću na učešću na ovom prestižnom skupu, uz zadovoljstvo što će Bratislava biti domaćin i panela o Zapadnom  Balkanu.

Đukanović je između ostalog konstatovao da je to još jedna potvrda posvećenosti prijateljske Slovačke evropskoj perspektivi Crne Gore i regiona u cjelini, što je dodatno izraženo i kroz njenu ulogu predsjedavajućeg OEBS u godini nedavnih izbora za Evropski parlament i promjena koje će uslijediti na vrhu institucija u Briselu.

Zajednički je izraženo zadovoljstvo rezultatima proevropskih snaga i naglašeno da bi bilo izuzetno važno i za EU i za region da politika proširenja na Zapadni Balkan bude visoko na agendi  nove evropske administracije.

Đukanović i Lajčak su u dužem razgovoru i prijateljskoj atmosferi razmijenili mišljenja o kretanjima u regionu, sa akcentom na preostala otvorena pitanja, kao i o procesima u Evropi i na globalnom planu, uz izraženu spremnost za unapređenje inače odličnih bilateralnih odnosa i saradnje.