Predsjednik Đukanović primio ministarku odbrane Republike Italije Elizabetu Trentu

05/06/2019

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je ministarku odbrane Republike Italije Elizabetu Trentu, koja je boravila u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.


Predsjednik Đukanović zahvalio je ministarki za posjetu Crnoj Gori, koja predstavlja novi i posebno važan impuls daljem unapređenju međudržavnih odnosa Crne Gore i Italije. Dodatna vrijednost posjete je i, kako je kazao Predsjednik, što se realizuje u isto vrijeme kada slavimo važan jubilej 140 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa koji je obilježen sinoć na Cetinju u zgradi nekadašnjeg italijanskog poslanstva. Đukanović je iskazao veliko zadovoljstvo kvalitetom međudržavne saradnje i istakao da smo veoma ponosni na tradiciju odnosa Crne Gore i Italije.

Naglasio je važnost podrške Italije evropskoj i evroatlantskoj perspektivi regiona, što je posebno značajno u cilju prevazilaženja višedecenijskog zaostajanja ZB za razvijenom Evropom. „Svjesni propuštenih prilika u novijoj istoriji kao i unutrašnjih kriza u EU, i dalje vjerujemo da je jedina perspektiva za ovaj region integracija, a za Evropu da nastavi ujedinjenje i osnaži svoju globalnu konkurentnost“, kazao je on.

Ističući da je Crna Gora odgovoran partner NATO i EU, Predsjednik je posebnu zahvalnost Italiji ukazao za podršku te zemlje članstvu Crne Gore u NATO. Istovremeno, ukazao je i na značaj savezništva u okviru Alijanse jer Italija zajedno sa Grčkom čuva vazdušni prostor Crne Gore, kao i saradnju u oblasti odbrane, koja se ogleda u podršci za školovanje oficirskog kadra u prestižnim italijanskim školama.

U kontekstu izuzetno dobrih bilateralnih odnosa, Predsjednik je ocijenio da postoji značajan prostor za unapređenje ekonomske saradnje na temeljima pozitivnog iskustva kroz projekte podmorskog kabla i podvodnog istraživanja nafte i gasa. Uz zadovoljstvo zbog otvaranja predstavništva Cofindustrie u Crnoj Gori, Đukanović je poručio da je još veće prisustvo italijanskih investitora izuzetno poželjno, ne samo zbog ulaganja u Crnu Goru, već prije svega zbog transfera evropskih standarda, novih tehnologija i znanja o upravljanju.

Ministarka odbrane Republike Italije prenijela je predsjedniku Đukanoviću pozdrave predsjednika Matarele i iskazala zahvalnost na ukazivanju časti njenoj državi prisustvom proslavi Dana Italije na Cetinju. „Prijateljstvo postoji odavno, ali uvijek je dobro imati i novi gest prijateljstva“, kazala je ministarka Trenta.

Uz podsjećanje na podršku Italije Crnoj Gori za ulazak u NATO, ministarka je naglasila da sa velikim ubjeđenjem ta zemlja ostaje uz Crnu Goru i na putu u EU. Integracija je veoma značajna i zbog potrebe zajedničkog odgovora na savremene izazove, ocijenila je Trenta, naglašavajući da je pozicija Italije prema Balkanu veoma jasna, kako u pogledu podrške integraciji zemalja Zapadnog Balkana, tako i u pogledu ispunjavanja kriterijuma za članstvo.

Sagovornici su se saglasili da je uz ispunjavanje uslova za članstvo u EU, izuzetno važno iskoristiti momentum i dodatno osnažiti partnerstvo NATO i EU zemalja, koje počiva na najsnažnijem temelju, evroatlantskom sistemu vrijednosti. Produbljivanje saradnje u oblasti odbrane i intenziviranje ekonomskih veza će nesumnjivo doprinositi boljoj saradnji i u okviru NATO-a, ali i pomoći prenosu znanja u kojem Italija želi da učestvuje.


Predsjednik Crne Gore