Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović čestitao Dan Roma

07/04/2019

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je čestitku povodom 8. aprila, svjetskog Dana Roma, predsjedniku Udruženja Roma Crne Gore Isenu Gašiju, svim Romima i učesnicima svečanosti.

"Kontinuirani napori koje smo iskreno ulagali u unapređenje položaja Romske populacije, danas daju konkretne rezultate, što je i  konstatovano u brojnim izvještajima međunarodnih organizacija. 

Crna Gora se ponosi što je i u najizazovnijim vremenima uspjela da očuva multikonfesionalnost, multukulturalnost i multietničnost, koje od vajkada njeguje. Kada je u našem  neposrednom okruženju bjesnio bezumni rat, nesebično smo pružili utočište raseljenim i interno raseljenim licima iz ratnim vihorom pogođenog regiona. Među izgnanicima je bio i značajan broj pripadnika Romske populacije, kojima je omogućen povratak u zemlje porijekla ili potpuna integracija u društveno polje Crne Gore.

Domicilni Romi, kao i oni koji su nakon raseljavanja integrisani u građansko crnogorsko tkivo, punopravni su članovi našeg društva i aktivno doprinose njegovom razvoju.

Uvjeren sam da i dalje možemo raditi na unapređenju položaja pripadnika romske populacije, dodatno im olakšavajući pristup zdravstenom i obrazovnom sistemu, tržištu rada i mehanizmima u cilju promocije romske kulture. Na tome ćemo predano raditi, jer su Romi, dio moderne crnogorske istorije, te daju aktivan doprinos i učestvuju u svim uspjesima koje smo zajednički ostvarili, od obnove nezavisnosti, do članstva u NATO-u i napretka u pregovorima sa EU, čija ćemo, duboko sam uvjeren, postati prva naredna punopravna članica".