Predsjednik Đukanović primio generalnog sekretara OEBS-a Tomasa Gremingera

02/04/2019

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je generalnog sekretara OEBS-a Tomasa Gremingera koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori. 


Predsjednik Đukanović iskazao je zadovoljstvo kvalitetom saradnje između OEBS-a i Crne Gore i pozdravio kontinuiranu pažnju i podršku koju ta organizacija posvećuje našoj državi. Posebno smo zahvalni na benefitima saradnje koje je Crna Gora ostvarila kao članica OEBS-a od obnavljanja nezavisnosti, a koji se odnose na demokratsko sazrijevanje društva, bezbjednost i demokratizaciju, poštovanje ljudskih prava, izborno zakonodavstvo i unaprjeđenje medijske legislative, ocijenio je Predsjednik. On je podsjetio na uspješnost savladavanja svih izazova u proteklom periodu, što se najbolje ogleda kroz prijem Crne Gore u NATO, lidersku poziciju u pregovaračkom procesu i dinamičan ekonomski razvoj. ”Treba nepokolebljivo nastaviti sa reformama, aspolutno smo posvećeni institucinalnom razvoju i daljem unaprjeđenju vladavine prava", kazao je Predsjednik. Uprkos ohrabrujućim trendovima rasta, višedecenijsko zaostajanje regiona i posljedice koje je proizvelo, upućuje nas, kaže predsjednik, da je integracija drugo ime za stabilnost ovog regiona i njegov prosperitet, što predstavlja interes i regiona i EU. 

Predsjednik Đukanović je tokom razgovora afirmisao i posvećenost Crne Gore dobrosusjedskim odnosima i unaprjeđenju regionalne stabilnosti čemu svjedoče i potpisani sporazumi o razgraničenju sa BiH i Kosovom, kao i aktivna uloga Crne Gore u razrješavanju preostalih otvorenih pitanja u regionu. 

Generalni sekretar OEBS-a zahvalio je predsjedniku Đukanoviću za snažno partnerstvo Crne Gore, njenu posvećenost multilateralizmu, i doprinos politikama OEBS-a, što je od izuzetne važnosti u uslovima rastućih bezbjednosnih izazova na evropskom prostoru. U skladu sa inoviranim pristupom djelovanja te organizacije, Greminger je kao ključne oblasti u budućoj saradnji istakao bezbjednost, jačanje institucija i slobodu i reformu medija. “Ovdje sam da potvrdim našu posvećenost da nastavimo sa podrškom reformskim procesima u svim oblastima, naročito u oblasti medijskog i izbornog zakonodavstva”, kazao je Greminger. On je, takođe, naglasio da Crna Gora prednjači u regionu u sprovođenju reformi na putu ka EU, ističući da Crna Gora nije samo ostrvo stabilnosti u regionu, već i promoter stabilnosti i saradnje, što OEBS visoko cijeni. U tom smislu iskazao je punu podršku i podsticaj za dalje djelovanje Crne Gore u oblasti regionalne saradnje. Sagovornici su se saglasili da je povratak ZB evropskoj kući imperativ u cilju njegove pune stabilnosti i napretka, za šta je neophodna i snažnija podrška njegovom demokratskom i infrastrukturnom razvoju. Tokom razgovora kojem je prisustvovala i ambasadorka OEBS-a u Crnoj Gori Mariz Davije, pohvaljena je proaktivna uloga i saradnja Kancelarije u Podgorici sa institucijama u Crnoj Gori.