Predsjednik Đukanović sastao se sa Gunterom Krihbaumom, predsjednikom Odbora za EU poslove u njemačkom Bundestagu

19/03/2019

Predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović je sinoć razgovarao sa Gunterom Krihbaumom, predsjednikom Odbora za EU poslove u njemačkom Bundestagu.


Krihbaum je ocijenio da su odnosi između dvije zemlje odlični i prenio spremnost za nastavak tijesne saradnje u pristupnim pregovorima, naročito kada riječ o Odboru za EU poslove, kojim predsjedava i koji ima važnu ulogu u praćenju pregovaračkog procesa zemalja kandidata. Istovremeno je odao priznanje Crnoj Gori za ukupan progres koji je do sada ostvarila, posebno potencirajući konstruktivnu ulogu naše zemlje u regionu u jačanju dobrosusjedske politike i saradnje. Govoreći o aktuelnim kretanjima u regionu i Crnoj Gori, Krihbaum je naglasio značaj i ulogu Parlamenta, rekavši da političke borbe treba voditi u Parlamentu. 

Predsjednik Đukanović je detaljnije upoznao sagovornika o najvažnijim unutrašnjim pitanjima, apostrofirajući da u fokusu Crne Gore ostaju uspješan nastavak ekonomskog rasta, s jedne, i procesa evropskih integracija, s druge strane, što, u oba slučaja, podrazumijeva i odgovarajuće rezultate u oblasti vladavine prava. U tom kontekstu Predsjednik je prenio očekivanje da će u najskorije vrijeme biti otvoreno i poslednje pregovaračko poglavlje 8, iako u procesu pristupanja nismo opterećeni rokovima.