Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović dočekan u Berlinu uz najviše vojne i državne počasti

18/03/2019

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović dočekan je u Berlinu uz najviše vojne i državne počasti, gdje boravi na poziv predsjednika SR Njemačke Frank Valtera Štajnmajera.


Nakon svečane ceremonije dočeka, dva predsjednika razgovarala su o odnosima Crne Gore i Njemačke, evropskoj budućnosti Crne Gore i Zapadnog Balkana. 

Predsjednik Štajnmajer je izrazio izuzetno zadovoljstvo pilikom da ugosti predsjednika Đukanovića, uz ocjenu da su odnosi između Njemačke i Crne Gore veoma bliski i da dvije zemlje imaju potencijala za još snažniju saradnju, prije svega u ekonomskoj sferi. Štajnmajer je podsjetio na podršku Njemačke Crnoj Gori tokom pristupanja NATO, ističući da je naša država danas vrijedan partner u Alijansi. Naš sledeći zadatak je integracija u EU, kazao je njemački predsjednik i istakao da je Crna Gora jedna od najbržih zemalja na evropskom putu. U tom smislu, izrazio je uvjerenje da će se EU nakon izbora za evropski parlament i jasnije slike o Brexitu, snažnije posvetiti integraciji ZB. Crna Gora će na tom putu imati punu podršku Njemačke, posebno po pitanju jednog od najvažnijih pitanja u pregovorima vladavini prava. 

Predsjednik Crne Gore zahvalio je predsjedniku Štajnmajeru za poziv da bude u zvaničnoj posjeti SR Njemačkoj i na sadržajnom programu posjete. Uz zadovoljstvo izuzetno dobrim odnosima dvije države, zahvalio je predsjedniku Štajnmajeru za veliku podršku Njemačke koju u kontinuitetu pruža Crnoj Gori i u vremenu kada smo očuvali stabilnost, i kada smo krenuli na put integracija i uspostavljanja demokratije, i danas kada kao nezavisna država mukotrpno radimo na izgradnji institucija i dostizanju evropskih standarda. Takav odnos Njemačke nije samo prema Crnoj Gori, nego i cijelom regionu, za čiju je stabilnost ključna dalja integracija, i viši kvalitet života građana.

Imponuje pažnja Njemačke, ali bi bilo važno da iskoristite svoj uticaj, kako bi i druge evropske adrese pomogle evropeizaciju Balkana, kazao je predsjednik Đukanović. On je Štajnmajera upoznao i sa prioritetima državne politike-dinamičnim ekonomskim razvojem zemlje i članstvom u EU. Utoliko je još važnije prisustvo njemačkih investitora što će nam pomoći da brže i direktnije usvajamo evropske standarde, poručio je Đukanović. Iako mala zemlja, trudimo se da budemo ozbiljan promoter evropske politike u regionu, kazao je on, uz ocjenu da je posebno značajna podrška Njemačke u oblasti pravosuđa, unutrašnjih i vanjskih poslova. 

Značajan dio razgovora posvećen je i aktuelnim prilikama u regionu. Predsjednik Štajnmajer posebno se interesovao za stav predsjednika Đukanovića u odnosu na preostala otvorena pitanja. Obostrano je pozdravljen dogovor Skoplja i Atine, koji može biti primjer kako se i teška pitanja rješavaju kada za to postoji polotička volja i jasni ciljevi, što treba da posluži kao inspiracija i za preostala otvorena pitanja u regionu. 

Prve dame Crne Gore i SR Njemačke Lidija Đukanović i Elke Bidenbender imale su odvojeni razgovor tokom kojeg su posebnu pažnju posvetile ulozi žene u javnom i političkom životu i obrazovanju mladih.