Predsjednik Đukanović sastao se sa predsjednikom Bundestaga dr Volfgangom Šojbleom

18/03/2019

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović tokom zvanične posjete SR Njemačkoj, sastao se sa predsjednikom Bundestaga Volfgangom Šojbleom.


Predsjednik Šojble izrazio je veliko zadovoljstvo prilikom da ugosti Predsjednika Crne Gore u, kako je kazao, istorijskom zdanju Rajstaga, koji je nekada bio simbol podijeljene Njemačke, a danas je simbol ujedinjenja. Prvi čovjek Bundestaga kazao je da u Njemačkoj postoji širok konsenzus da je stabilnost ZB, važna ne samo za region, već i za Njemačku i Evropu i da to podrazumijeva perspektivu članstva u NATO i EU. U tom kontekstu, Šojble je naglasio da postoji širok interes u Njemačkoj da je integracija ZB u EU ključan faktor za njegovu stabilnost. Uz poruku o snažnoj podršci Crnoj Gori i regionu na putu integracije, Šojble je podsjetio na ključne teme tog procesa, vladavinu prava i u tome ulogu nezavisnosti pravosuđa i slobodu izražavanja i informisanja. Poručio je da će Njemačka biti na raspolaganju Crnoj Gori na riječi i djelu, gdje god može, spremna da dijeli savjet, a ne lekcije, kazao je Šojble.

Predsjednik Crne Gore je zahvalio Njemačkoj na ogromnim naporima da učini evropsku perspektivu ZB realnom, kao i za parlamentarnu i ukupnu međudržavnu saradnju koju ostvarujemo. Balkanu treba puna stabilnost i izvjesnija dogledna EU perspektiva, poručio je Đukanović. U tom smislu, Crna Gora nastoji da bude primjer i podsticaj drugima u regionu, svjesna da to znači teške i bolne reforme. Predsjednika Bundestaga je upoznao sa prioritetima naše državne politike – dalji ubrzani ekonomski razvoj u cilju dostizanja evropskog kvaliteta života i članstvo u EU.

Šojble i Đukanović su pozdravili rješenje spora između Skoplja i Atine, koje može poslužiti kao primjer kako se teška pitanja, uz dobru političku volju, mogu rješavati. U tom smislu, predsjednik Šojble se saglasio sa ocjenom predsjednika Đukanovića o značaju očuvanja multietničkog koncepta i demokratije na Balkanu i naglasio da nove podjele po etničkim principima ne vode nikuda i mogu stvarati nove probleme.

Predsjednici su pažnju u razgovoru posvetili važnosti unaprijeđenja parlamentarne saradnje dvije zemlje bez obzira na aktuelni bojkot. Saglasili su se o neophodnosti snažnijeg prisustva evropske politike na ZB, što osim dalje podrške Njemačke, zahtijeva i vidljiviju ulogu drugih važnih adresa.