Predsjednik Đukanović primio Jana Hekera, savjetnika za spoljnu, bezbjednosnu i razvojnu politiku njemačke kancelarke Angele Merkel

12/03/2019

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je danas Jana Hekera, savjetnika za spoljnu, bezbjednosnu i razvojnu politiku njemačke kancelarke Angele Merkel. 


Heker je na početku razgovora, uz zahvalnost za prijem, istakao da su u Berlinu i u Briselu impresionirani uspjesima Crne Gore u posljednjih nekoliko godina, gdje se s pažnjom prati njen ekonomski i ukupan razvoj, i da u svijetlu tih činjenica nije slučajnost što pregovori sa EU teku tako dobro, u čemu je naša zemlja predvodnik u regionu. On je, takođe, istakao da će na daljem putu akcenat biti na pravosuđu i unutrašnjim poslovima, posebno imajući u vidu neka ranija loša iskustva iz procesa proširenja. 

Predsjednik Đukanović je zahvalio Njemačkoj na podršci evropskoj i evroatlantskoj integraciji Crne Gore i regiona, ističući da nigdje drugo u Evropi nije tako vidljiv znak jednakosti između stabilnosti i integracije kao na Zapadnom Balkanu. U tom kontekstu podvukao je značaj Berlinskog procesa i realizacije agende Berlin plus, što predstavlja veoma kvalitetnu nadogradnju evropske politike za Zapadni Balkan.

Inače, region je bio i centralna tema razgovora, u kontekstu značaja rješavanja preostalih otvorenih pitanja za njegovu stabilnost i evropsku perspektivu. Zajednički je ocijenjeno da je dobro što će predsjednik Đukanović tokom posjete Njemačkoj početkom iduće nedjelje imati mogućnost da o ovim i drugim temama razgovara i na drugim visokim adresama u Berlinu. 

U razgovoru je učestvovao i Matias Litenberg, šef referata za bilateralne odnose sa zemljama Srednje, Istočne i Jugoistočne Evrope u Kancleramtu.