Predsjednik Đukanović primio je akreditivna pisma novoimenovanih, izvanrednih i opunomoćenih ambasadora

08/02/2019

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je akreditivna pisma novoimenovanih, izvanrednih i opunomoćenih ambasadora Republike Turske, Nj.E. Songul Ozan, Republike Bugarske, Nj.E. Meglene Ivanove Plugčieve-Aleksandrove i Republike Koreje, Nj.E. Čoe Hjong-čana.

Predsjednik Đukanović je nakon ceremonije prijema akreditivnih pisama, pojedinačno primio ambasadore i poželio im dobrodošlicu u Crnu Goru i uspješno obavljanje diplomatske misije u obostranom interesu.


On je u razgovoru sa  ambasadorkom Turske Songul Ozan iskazao zadovoljstvo međudržavnom saradnjom i tradicionalnim prijateljstvom Crne Gore i Turske, uz uvjerenje da će njen angažman u Crnoj Gori dodatno unaprijediti uzorne odnose dvije države. Kvalitetnom  političkom dijalogu na najvišem nivou, poseban doprinos daće planirana posjeta predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, ocijenio je predsjednik Đukanović. On je, takođe, iskazao solidarnost za napore koje Turska ulaže u rješavanju krize na južnoj granici i obezbjeđivanju uslova za život velikog broja izbjeglih lica iz Sirije. Đukanović je iskazao zadovoljstvo odnosom turske države prema crnogorskoj zajednici u toj zemlji, ali i značajnim brojem uspješnih ljudi iz Turske koji borave u Crnoj Gori, što je posljedica i istorijskih korijena koji nas povezuju i predstavljaju osnov saradnje u budućnosti. Uz kontinuiranu razvojnu pomoć TIKE i stipendiranje naših studenata, Crnoj Gori je u ovoj fazi razvoja izuzetno dragocjena i podrška  u nadgradnji znanja i transfer tehnologija, kako bi što prije sustigli evropski tempo razvoja, ocijenio je Predsjednik. Uz izuzetno dobro razuđenu saradnju u brojnim oblastima, naredni period biće posvećen jačanju ekonomskih veza, imajući u vidu razvojni nivo Turske, kazao je Đukanović.

Ambasadorka Ozan naglasila je da joj je čast da obavlja diplomatsku funkciju u Crnoj Gori, prijateljskoj zemlji koja napreduje ubrzanim tempom na svim poljijma. Prenoseći pozdrave predsjednika Erdogana, i njegovu poruku da je Crna Gora primjer stabilnosti i budućnosti, saglasila se sa ocjenom da će njegova posjeta Crnoj Gori biti snažan impuls daljim odnosima, čemu će prioritetno biti posvećena. Posebno je pohvalila brzi napredak naše države na polju evropskih integracija kao lidera u regionu. Iskazala je punu spremnost da pomogne daljem razvoju ekonomskih odnosa dvije države i povećanju trgovinske razmjene čemu će, kako su se saglasili, doprinijeti i očekivana revizija Sporazuma o slobodnoj trgovini. Crna Gora je i važna turistička destinacija, kazala je Ozan, dodajući da će u narednom period jačati i kulturne odnose. 

 

Predsjednik Đukanović je tokom razgovora sa ambasadorkom Bugarske podsjetio na tradicionalno prijateljstvo između dvije zemlje i naroda, ističući da odgovornim odnosom prema tom nasljeđu unapređujemo odnose na savremenim osnovama. Posebno je ukazao na podršku Bugarske Crnoj Gori i državama regiona za dalji proces integracija, naročito tokom bugarskog predsjedavanja EU. Savladavanje ključnih izazova Zapadnog Balkana u kontekstu razvoja i trajne stabilnosti jedino je moguće kroz dalju perpektivu naših zemlaja u EU, kazao je Đukanović. Predsjednik je izrazio zadovoljstvo razuđenošću bilateralne saradnje dvije zemlje u brojnim oblastima, uz jasno prepoznate perspektive za produbljivanja saradnje u domenu unutrašnjih poslova i pravde, obrazovanja i nauke, i naročito u domenu ekonomskih odnosa i turizma. 

Ambasadorka Ivanova prenijela je pozdrave predsjednika i premijera Bugraske ističući da će svoje bogato političko i diplomatsko iskustvo iskoristiti u najboljem interesu Crne Gore i njenog evropskog napretka. Istakla je i značaj jačanja ekonomske saradnje i trgovinske razmjene, kao i projekte u oblasti energetike. Ocijenila je da je zajedničko ulaganje u stabilnost Zapadnog Balkana ulaganje u dalji prosperitet Evrope, i potvrdila nastavak snažne podrške Bugarske integraciji Crne Gore i zemalja regiona.

Pored brojnih mogućnosti u turizmu, Crna Gora i Bugarska uspješno sarađuju i u oblasti nauke, gdje je ponovljena podrška Bugarske regionalnom projektu za osnivanje instituta za održive tehnologije.


Predsjednik Đukanović danas je poželio dobrodošlicu i novoimenovanom ambasadoru Republike Koreje iskazujući zainteresovanost za dalji razvoj saradnje na temeljima dobrih političkih odnosa. Uz unapređenje ugovorne baze, podsjetio je na interesovanje te zemlje da sarađujemo u oblasti energetike, infrastrukture i informacionih tehnologija, kao i projekata za zaštitu životne sredine. Uz zahvalnost za razvojnu pomoć Koreje i stipendiranje naših studenata, Đukanović je naglasio interes za daljim kontaktima u obrazovanju, imajući u vidu strateške razvojne pravce Crne Gore. Iako su dvije države do sada uglavnom sarađivale na multilateralnom planu, ambasador Čoe Hjong –Čan ocijenio je da nakon potpisivanja ugovora o ekonomskoj saradnji možemo pokrenuti i pitanje formiranja zajedničkog komiteta za ekonomska pitanja i podstaći dalje odnose u oblasti turizma i saobraćaja. Ambasador Koreje iskazao je veliko poštovanje za postignuća Crne Gore i lidersku ulogu predsjednika Đukanovića u integracionim procesima.