Predsjednik Đukanović primio je predsjednika Odbora za spoljne poslove Narodne skupštine Mađarske Žolta Nemeta

07/02/2019


Predsjednik Đukanović je iskazao zadovoljstvo kontinuitetom veoma frekventnog političkog dijaloga i kvalitetom saradnje između dvije zemlje, čiji veoma važan dio predstavlja parlamentarna saradnja kao značajan činilac procesa evropske integracije Crne Gore. Predsjednik je zahvalio na podršci Mađarske politici proširenja i podršci Crnoj Gori u ostvarivanju njenih vanjskopolitičkih ciljeva, i posebno naglasio značaj pažnje koju Mađarska kao odgovoran susjed posvećuje regionu Zapadnog Balkana. Nastavak i završetak integracije Evrope i Zapadni Balkan kao dio evropskog sistema vrijednosti, zadatak su na kojem treba da nastavimo saradnju, kazao je Predsjednik.

Predsjednik Odbora za spoljne poslove Narodne skupštine Mađarske Nemet pohvalio je ostvareni napredak Crne Gore, čije je članstvo u NATO veliki uspjeh i jako ozbiljan rezultat. Kazao je da su međudržavni odnosi na izuzetno visokom nivou, što uključuje i visok kvalitet saradnje parlamentarnih struktura, pozdravljajući inicijativu Crne Gore za održavanje sastanka parlamenata mladih zemalja Jugoistočne Evrope. Prenio je punu podršku Mađarske procesu evropske integracije i jasnu poziciju ove zemlje, u kontekstu razmatranja odnosa unutar EU, koja podrazumijeva da proširenje treba da bude dio rješenja problema.

Sagovornici su dio razgovora posvetili i aktuelnim dešavanjima u Crnoj Gori u vezi sa poslovanjem Atlas banke i potencijalnog uticaja na bankarski sistem, uključujući i širi kontekst dešavanja. Predsjednik Đukanović je, uz zahvalnost za punu podršku i interes iskazan sa mađarske strane, naglasio da problem Atlas banke ne može dovesti u pitanje stabilnost bankarskog sistema u zemlji, te da u tom kontekstu ne postoje razlozi za zabrinutost u pogledu realizacije pojedinih inicijativa i poslovanja bankarskog sektora.