Predsjednik Đukanović primio je apostolskog nuncija monsinjora Luiđija Pecuta

05/02/2019


Predsjednik Crne Gore iskazao je zadovoljstvo susretom sa monsinjorom Pecutom i prilikom za nastavak razgovora  sa predstavnicima Svete Stolice. Kontinuirani dijalog, potvrda  je visokog stepena odnosa Crne Gore i Svete Stolice, koji se odvijaju u skladu sa zajednički definisanim interesima uz realno postavljene ciljeve za naredni period, ocijenio je predsjednik Đukanović. On je u tom smislu naglasio značaj realizacije posjete Pape Crnoj Gori u najskorijoj budućnosti, u svijetlu nedavnih razgovora tokom zvanične posjete Vatikanu. Na temeljima dobre saradnje, ostvaruju se prvi rezultati u oblasti arhivistike kroz prvi zajednički izdavački projekat za koji se očekuje da bude realizovan do kraja tekuće godine, kazao je Đukanović, dajući punu podršku daljim aktivnostima u pravcu primjene Temeljnog ugovora između Crne Gore i Svete Stolice.

Apostolski nuncije Pecuto potvrdio je da Vatikan dijeli viziju uzajamnih odnosa koju je predsjednik Đukanović predočio, uz saglasnost da su odnosi Crne Gore i Svete Stolice na izuzetno visokom nivou. Ti odnosi su, kazao je Pecuto u skorije vrijeme učvršćeni zvaničnom posjetom predsjednika Đukanovića Vatikanu  i prvom posjetom državnog sekretara Parolina Crnoj Gori. Ističući da postoji realna perpektiva posjete Svetog oca našoj državi, Pecuti je ocijenio da upravo takvi događaji daju izuzetnu energiju za jačanje veza između Crne Gore i Svete Stolice, izražavajući posebnu zahvalnost Predsjedniku Đukanoviću na tome što prepoznaje i cijeni prisustvo i aktivnosti Katoličke crkve u Crnoj Gori.

Zajednički je ocijenjeno da će novi zakon o vjerskim zajednicama, koji je u pripremi, dati odgovore na pojedina pitanja u cilju efikasnijeg djelovanja katoličke zajednice u Crnoj Gori i realizaciju inicijativa, uključujući i pojedine u oblasti obrazovanja.

Monsinjor Pecuti posebno je iskazao komplimente u pogledu ekonomskog i društvenog napretka Crne Gore, ističući spremnost i opredijeljenost katoličke crkve da kroz svoje djelovanje podrži stabilnost i doprinese ukupnom socio-ekonomskom razvoju Crne Gore.

Potvrdjena  je spremnost Svete Stolice da u bliskoj budućnosti otvori apostolsku nuncijaturu u Podgorici.

Predsjednik Đukanović je ponovio zainteresovanost i punu spremnost Crne Gore da svojim angažovanjem pomogne realizaciju plana.