Predsjednik Đukanović primio je ranije predsjednike država i vlada našeg regiona

01/02/2019


Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je ranije predsjednike država i vlada našeg regiona, koji borave u posjeti Crnoj Gori, a čiji je domaćin bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

Vujanović je informisao predsjednika Đukanovića o formiranju Podgoričkog kluba čiji su članovi bivši predsjednici država i vlada Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Slovenije, Srbije i Hrvatske. Podgorički klub biće posvećen uspostavljanju i unapređenju odnosa među državama Zapadnog Balkana i afirmaciji evropskih vrijednosti, poručio je bivši predsjednik Crne Gore, ističući da se neće baviti istorijom, već će biti fokusirani na prosperitet regiona. Jedan od ciljeva inicijative je promovisanje vizije novog narativa za Zapadni Balkan kroz snaženje regionalnog dijaloga i razgovore sa različitim akterima, uključujući i sa političkim liderima, akademskom zajednicom, kulturnim radnicima, nevladinim sektorom.

Predsjednik Đukanović iskazao je zadovoljstvo inicijativom i formiranjem Kluba kao potrebom Regiona u vremenu kada su dijalog  i pametno sagledavanje aktuelnih prilika neophodni i Regionu i našim partnerima iz međunarodne zajednice.

Obaveza Regiona je da se preuzimajući odgovornost za svoju budućnost nametne kao relevantan subjekt evropske i šire politike, kazao je predsjednik Đukanović. Predsjednik je poručio da je u kontekstu izazova sa kojima se suočavaju naše države ,ali i Evropa i svijet, izuzetno značajno mobilisati sve potencijale u cilju zaštite sistema vrijednosti i tekovina koje su države Regiona ostvarile u postkonfliktnom periodu na ovim prostorima. On je dajući punu podršku djelovanju Podgoričkog kluba, ocijenio da svaka inicijativa koja okuplja ljude od znanja i iskustva ima prostora za djelovanje u pravcu afirmacije građanskog koncepta države na Balkanu i ostvarivanja glavnih ciljeva snaženja tržišne ekonomije, demokratije, vladavine prava i ljudskih prava.

Sastanku su prisustvovali Zlatko Lagumdžija, raniji predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Jadranka Kosor, ranija predsjednica Vlade Hrvatske, Branko Crvenkovski, raniji predsjednik Makedonije, Danilo Turk, raniji predsjednik Slovenije i Mirko Cvetković, raniji predsjednik Vlade Srbije. U Upravnom odboru Kluba su i bivši predsjednici Albanije i Kosova Alfred Mojsiu i Fatmir Sejdiu.