Predsjednik Đukanović čestitao Novu Godinu građanima Crne Gore

30/12/2018


Poštovani građani Crne Gore,


Najsrdačnije vam čestitam Novu 2019. Godinu sa željom za dobro zdravlje, ličnu i porodičnu sreću i uspjeh na svim poljima.

Iza sebe ostavljamo 2018. godinu koju ćemo pamtiti po dobru. Nakon što smo uspješno riješili krupna strateška pitanja na referendumu 2006 i tokom 12 godina nezavisnosti, učvrstili bezbjednosnu i političku stabilnost, unaprijedili međuetničke i međureligijske odnose stvorene su pretpostavke za dinamiziranje ekonomskog i demokratskog razvoja u cilju dostizanja novog, višeg kvaliteta života za sve naše građane. 

Izborni rezultati ostvareni u 2018. godini bili su ubjedljiva potvrda podrške državnoj politici koju vodimo na domaćem i na međunarodnom planu. 2019. godinu dočekujemo sa realnim optimizmom i vjerom u bolje sjutra.

Crna Gora je jedna od najdinamičnijih ekonomija, ne samo u regionu nego u Evropi. Realizujemo i privodimo kraju krupne, veoma vrijedne infrastrukturne projekte. Takođe, realizujemo važne razvojne programe u turizmu, energetici, prerađivačkoj industriji. Crna Gora je danas jedna od najatraktivnijih investicionih i turističkih destinacija u Evropi. Posebno, nakon što smo prije godinu i po dana ostvarili članstvo u NATO i nakon progresa ostvarenog u pregovorima o članstvu sa Evropskom unijom. Takođe, naša zemlja je važan činilac pouzdane regionalne stabilnosti. 

Uz dalje unapređenje rada državnih institucija i vladavine prava fokus u sledećoj i narednim godinama mora biti na reformi obrazovanja u cilju sticanja novih znanja i transfera savremenih tehnoloških dostignuća, kako bi Crna Gora bila u stanju da održivo odgovori na sve frekfentnije izazove sa kojima se suočava čitav savremeni svijet. Jedino tako ćemo uspjeti da Crnu Goru kvalitetno pozicioniramo na inače komplikovanoj i bremenitoj regionalnoj, evropskoj i globalnoj političkoj,  ekonomskoj i bezbjednosnoj sceni.

Takođe, moraćemo da uložimo i dodatne napore da prevaziđemo podjele koje smo naslijedili i koje nas opterećuju, koje nas onemogućavaju da idemo još brže naprijed. Moraćemo uložiti i dodatne napore da ostvarimo potreban nivo ljudske i društvene solidarnosti kako bi što više ljudi u Crnoj Gori moglo da osjeti blagodeti napretka savremenog crnogorskog društva. 

Još jednom, svima želim srećnu i uspješnu Novu 2019. Godinu, posebno našim predstavnicima u vojnim i civilnim misijama u svijetu, našoj vrijednoj i državi lojalnoj dijaspori, svim našim ljudima ma gdje bili. 

Želim takođe srećnu Novu Godinu svim strancima koji žive i rade u Crnoj Gori, svim gostima koji su odlučili da novogodišnje praznike provedu u našoj zemlji.

Srećno svima!

Neka je vječna Crna Gora!


/**/