Predsjednik Đukanović uručio orden crnogorske zastave prvog stepena KUD „Zahumlje“

27/12/2018Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uručio je danas Orden crnogorske zastave I stepena, JU Zahumlje Nikšić, povodom 120 godina postojanja umjetničkom direktoru Vojislavu Krivokapiću.

Predsjednik Đukanović je iskazujući zadovoljstvo što u ime države Crne Gore odlikuje KUD „Zahumlje“ visokim državnim priznanjem, istakao da se na taj način odaje čast Društvu koje od svog osnivanja doprinosi razvoju kulture i umjetničkog stvaralaštva, afirmaciji države Crne Gore i njenih vrijednosti. Podsjetio je da je Zahumlje osnovano samo dvadesetak godina nakon sto je Crna Gora međunarodno priznata na Berlinskom kongresu, kad se i konačno mogla posvetiti razvoju kulturnog stvaralašva i njegovoj afirmaciji. Istovremeno, osnivanje društva i njegov rad doprinijeli su razvoju prepoznatljivosti Nikšića kao kulturnog i umjetničkog centra u državi i regionu. Uprkos svim izazovima koji su u prethodnim vremenima pogađali našu državu, poput ratnih dešavanja, nemaštine i drugih nedaća, koje su prijetile da kulturno stvaralaštvo premjeste u drugi plan, ovo kulturno umjetničko društvo je uspjelo tome odoljeti i očuvati tradiciju kojom se danas ponosimo, poručio je Predsjednik. On je naglasio da je Zahumlje iznjedrilo hiljade stvaralaca i danas je dom koji okuplja talentovane mlade ljude sa potencijalom da kulturu Crne Gore afirmišu i van njenih granica u ovom vremenu. 

Iskazujući poštovanje za sve generacije Zahumlja koje su tokom njegovog 120-o godišnjeg trajanja doprinijele da to Društvo bude jedno od čvrstih stubova crnogorske kulture i države, Predsjednik je ukazao da će u što kraćem roku lično inicirati kod nadležnih državnih organa obezbjeđivanje podrške Države u cilju stvaranja uslova za unapređenje prostornih kapaciteta Zahumlja i osavremenjavanje njegovog rada, na dobrobit mladih, na dobrobit Nikšića i Crne Gore.

Direktor Zahumlja Vojislav Krivokapić zahvalio je Predsjedniku na visokom priznanju ističući da ono predstavlja satisfakciju i motiv svim članovima Drustva da čuvaju od zaborava naše pretke i kulturnu tradiciju i naslijeđe.