Predsjednik Đukanović uputio telegram saučešća povodom smrti lorda Pedija Ešdauna

26/12/2018

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je telegram saučešća porodici lorda Ešdauna i Liberalno-demokratskoj partiji Velike Britanije povodom smrti lorda Pedija Ešdauna.

„Povodom smrti lorda Pedija Ešdauna, istaknutog političara i diplomate, čiji su život i karijera primjer kako pojedinac požrtvovanjem, predanim i strpljivim radom, vjerom u vrijednosti i principe slobodnog, demokratskog društva, može doprinositi napretku sopstvene zemlje, i istovremeno pomagati drugim narodima i zemljama koje se suočavaju sa teškim izazovima i problemima , u ime građana Crne Gore, i u svoje ime, upućujem vam izraze najdubljeg saučešća. 

Mi u Crnoj Gori pamtićemo uvaženog lorda Ešdauna kao istaknutog predstavnika velike zemlje koji je odlučno podržavao naš demokratski zaokret i evropski put, a isto tako i po ulozi koju je imao u saniranju tragičnih posljedica krvavog raspada Jugoslavije. Smatram privilegijom to što sam imao priliku da se više puta sretnem i razgovaram s njim o ovim pitanjima i značaju integracije za zemlje našeg regiona u EU, koju je bezrezervno podržavao. Ostaće upamćen kao principijelni i dosljedni zagovornik i promoter vrijednosti zajedničkog života, tolerancije i saradnje u višenacionalnim i viševjerskim zajednicama, što je posebno pokazao u vrijeme kada je bio Visoki Predstavnik međunarodne zajednice u susjednoj Bosni i Hercegovini. On je odlično poznavao procese na Balkanu, i bio prijatelj svim našim narodima, čovjek kojeg su poštovali i oni koji se nijesu s njim slagali. 

Iskreno saosjećamo s vama u ovim teškim trenucima.“