Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović čestitao Dan državnih tužilaca

31/10/2018

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je čestitku povodom 01. novembra – Dana državnih tužilaca, Vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću, svim nosiocima tužilačke funkcije i zaposlenima u tužilaštvu uz najbolje želje za dalje uspjehe na dobro naše države i svih njenih građana.

"Postignuća i kvalitet rada Državnog tužilaštva, nepogrešiv su i jasan pokazatelj djelotvorne zaštite svih građana, sistema društvenih vrijednosti i društva u cjelini od krivičnopravnih radnji. Ostvarivati i njegovati jednakost građana pred zakonom, izgrađivati njihovo povjerenje u pravosudni sistem i podizati stepen pravne sigurnosti, kontinuirano, kao sastavni dio uspješnosti svakog sistema, cilj je svih organizovanih društava i pravno uređenih država kojemu stremi i savremena Crna Gora.

Privilegija je biti nosilac tužilačke funkcije, velika čast i prestiž, ali isto tako i velika obaveza, odgovornost i odricanje, posebno u društvima poput crnogorskog. Djelovanje u skladu sa Ustavom, zakonima i međunarodnim ugovorima, osnovni je imperativ rada svakog tužioca, koji u sadejstvu sa moralnim kodeksom njegove ličnosti garantuje jednako postupanje u jednakim slučajevima, odlučno se štiteći od raznih pritisaka i uticaja. To je ne samo neprocjenjiva vrijednost, već važna pretpostavka izgradnje stabilnih i nezavisnih institucija našeg političkog sistema, u skladu sa ustavno definisanim principom vladavine prava.

Obilježavajući svoj praznik, tužioci i svi zaposleni koji doprinose njihovom radu mogu biti ponosni na ostvarene rezultate, posebno u periodu koji je neposredno za nama, koji su sastavni dio modernog razvoja Crne Gore i njenog napretka kao najnovije članice NATO alijanse, u poodmaklom pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom. Takav trend je sigurna garancija da će naša zemlja aktivno raditi na usvajanju i doprinositi očuvanju i promociji evropskih pravnih tekovina."