Govor predsjednika Đukanovića na svečanosti prilikom uručivanja godišnje nagrade „DIALOGOS“

30/10/2018

MILO ĐUKANOVIĆ, PREDSJEDNIK CRNE GORE:

(Pozdravna riječ prilikom uručivanja godišnje nagrade „DIALOGOS“, Podgorica, 30. oktobar 2018. godine)Poštovani predsjedniče Skupštine,

Ekselencije,

Dame i gospodo,


Obradovao me poziv organizatora da budem pokrovitelj ove manifestacije, i da uručim godišnju nagradu „DIALOGOS“, koja postaje dio dobre medijske tradicije u regionu. 

Živimo u vremenu dramatično ubrzanih razvojih procesa kojima pečat daju nove informaciono-komunikacione tehnologije. Rezultat toga su i duboke promjene u tradicionalnom medijskom svijetu, i nove paradigme medijske kulture. To je posebno vidljivo u društvima u tranziciji kao što su naša, koja mukotrpno pokušavaju da kroz sveobuhvatne reforme i usvajanje evropskih vrijednosti uhvate priključak sa savremenim civilizacijskim tokovima.  

Naučni projekat regionalnog značaja „Medijski dijalozi“ je to prepoznao na vrijeme. U tom kontekstu je i ustanovljena naučna nagrada „DIALOGOS“ koju razumijem kao potrebu i podsticaj da se utemelje i osnaže nauka i znanje kao bazični resursi za budućnost naših društava i za njihov razvoj. 

Ovaj projekat zaslužuje podršku kao važan dio regionalne saradnje, utoliko prije što se radi o povezivanju i afirmaciji stručnih kapaciteta u našim zemljama. Balkan kao društvo znanja najbolji je odgovor konceptima i tehnikama manipulisanja iz predvorja predpolitičke kulture. To je ideal dostojan angažovanja, cilj do kojeg se ne može stići bez naučnog, kredibilnog medijskog istraživanja. 

Razvijanje viših nivoa saradnje i jačanje regionalne stabilnosti, što je preduslov ekonomskog i demokratskog razvoja, kao i napretka na evropskom putu, konstanta je u prioritetima državne politike Crne Gore. Zato podržavamo svaki oblik konstruktuvne saradnje koji afirmiše region kome pripadamo kao mjesto sigurnosti, demokratije i evropske perspektive, u interesu podizanja kvaliteta života naših građana. Time dajemo i najbolji doprinos evropskoj stabilnosti i očuvanju vizije ujedinjene Evrope. 

Svjesni smo da su pred nama brojna iskušenja, posebno u medijskoj sferi u kojoj se ogledaju svi društveni tokovi. Proces prihvatanja tekovina evropskih vrijednosti, granice između regulacije i samoregulacije, pitanje slobode i odgovornosti medija, sukob javnog i korporativnog interesa, hiperprodukcija informacija – samo su dio izazova. Otuda, ne dolazi slučajno pitanje da li današnji mediji imaju „moć bez odgovonosti“ – kako naslovom svoje knjige sugeriše Sandra Bašić Hrvatin, prva dobitnica nagrade „DIALOGOS“. 

Samo profesionalni i etički kodirani mediji mogu biti kontrolori svih grana vlasti. Zato su nam svima potrebni mediji koji rade u interesu javnosti, a ne oni koji koristeći svoju moć nekritički arbitriraju svemu i svakome. Samo kredibilni mediji mogu afirmisati kredibilnu javnost. Crna Gora slobodne i odgovorne medije vidi kao dio svoje evropske budućnosti. Cilj je progres društva i kvalitetniji život ljudi koji ga čine. To je suština procesa integracija, a ne puko administrativno ispunjavanje pregovaračkih agendi. Sloboda i nesmetani ambijent za rad medija, standardi javnog interesa i zalaganje za profesionalno unapređenje i održivost medijske pluralističke scene, ciljevi su kojima težimo i kojima smo posvećeni.

Uz poruku da će Crna Gora i ubuduće biti mjesto okupljanja regiona i kada se radi o istraživanju kulture i teorije medija, i naučnoistraživačke djelatnosti uopšte, najsrdačnije čestitam Prof dr. Nenadu Vertovšeku ovu vrijednu nagradu. Sve čestitke i žiriju na odgovornom radu i izboru, kao i organizatorima na istrajnosti u ovoj značajnoj misiji.

Hvala vam na pažnji.