Papa primio predsjednika Crne Gore: “Nastavite da se zalažete za mir”

08/10/2018

Proces evropske integracije, međuetnički i međureligijski suživot, konflikti i očuvanje životne sredine su teme o kojima su razgovarali papa Franjo i Milo Đukanović.

«Znam da radite na miru, želim da tako i nastavite». Ovim riječima je papa Franjo dočekao predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, na jutrošnjoj audijenciji u Apostolskoj palati koja je u četiri oka trajala nešto duže od pola sata. 

Kako se navodi u saopštenju vatikanske pres službe, tokom «srdačnog razgovora je istaknuto zadovoljstvo dobrim odnosima između Svete stolice i Crna Gore, koji su učvršćeni Temeljnim ugovorom iz 2011. Naglašen je i pozitivni doprinos katoličke zajednice crnogorskom društvu».  

Nakon toga se razgovaralo «o situaciji u zemlji i procesu evropske integracije, kao i o temama od regionalnog interesa kao što su zalaganje za promociju međuetničkog i međureligioznog suživota i očuvanje nasljeđa. Na kraju su razmijenili stavove o nekim međunarodnim pitanjima, sa posebnim osvrtom na rješavanje konflikata.» 

Prilikom razmjene poklona, papa Franjo je predsjedniku uručio skulpturu maslinove grančice, dokumente o njegovom pontifikatu -  Evangelii Gaudium, Amoris laetitia i Gaudete et Exultate kao i encikliku  Laudato si’ - i poruku za Međunarodni dan mira 2018.

Milo Đukanović je poklonio papi monografiju o Crnoj Gori i crnogorsku kapu. Nakon zaključnog rukovanja, šef države se sa suprugom i delegacijom sastao sa državnim sekretarom kardinalom Pjetrom Parolinom i monsinjorom Ričardom Galagerom, sekretarom za odnose sa državama.

Link saopštenja:

http://www.lastampa.it/2018/10/08/vaticaninsider/il-papa-riceve-il-presidente-del-montenegro-continui-a-lavorare-per-la-pace-2AElbyH0LJec5OzBgbkZdM/pagina.html