Saopštenje: Predsjednik Đukanović boravio u zvaničnoj posjeti Svetoj Stolici

08/10/2018

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović boravio je u zvaničnoj posjeti Svetoj Stolici na poziv poglavara Katoličke crkve, Njegove svetosti pape Franja. Predsjednik Đukanović imao je veoma srdačan razgovor u četiri oka sa Papom, tokom kojeg su potvrđeni odlični odnosi Crne Gore i Svete Stolice, koji imaju duboke istorijske korijene i tradiciju međusobnog poštovanja, utemeljene Konkordatom o saradnji iz 1886. godine,i nakon obnove državnosti temeljnim ugovorom kojim su regulisani najvažniji segmenti saradnje i status Katoličke zajednice u našoj zemlji. 

U razgovoru je bilo riječi o dostignućima i planovima Crne Gore, regionalnim, evropskim i globalnim temama, kao i o izvjesnoj Papinoj posjeti Podgorici.

Obostrano je izraženo zadovoljstvo i perspektivom skorog otvaranja rezidentne nuncijature Svete Stolice u Crnoj Gori, što će uz našu ambasadu u Vatikanu biti novi značajan impuls za unapređenje svestrane saradnje.

Na kraju je upriličena i zajednička audijencija za Predsjednika i članove crnogorske delegacije kod Pape Franja.

U sjedištu Svete Stolice Predsjednik Đukanović sastao se i sa državnim sekretarom kardinalom Pjetrom Parolinom, koji je imao nedavno veoma uspješnu posjetu Crnoj Gori. Sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnoj situaciji u Evropi i Regionu, izrazivši obostranu nadu da će aktuelni procesi dovesti do demokratskih reformi i doprinijeti stabilizaciji kontinenta s posebnim fokusom na stabilnost Zapadnog Balkana. S Državnim sekretarom je konkretnije razgovarano o pitanjima bilateralne saradnje. U razgovoru je učestvovao i sekretar za odnose sa državama Pol Galager.

Na susretima i s Papom i s Državnim sekretarom zajednički je naglašen značaj multietničkog i multireligijskog sklada po kojem je prepoznatljiva savremena Crna Gora. Predsjednik Đukanović je posebno istakao doprinos koji tome u kontinuitetu daju Katolička crkva i katolička zajednica u Crnoj Gori.

Nakon posjete Vatikanu Đukanović je posjetio i sjedište Suverenog Malteškog reda. Domaćin predsjedniku bio je fra Đakomo Dela Tore del Tempio di Sangvineto, Veliki Majstor Suverenog Malteškog reda. Na sastanku kojem su prisustvovali članovi Velikog savjeta, razmijenjena su mišljenja o mogućnostima saradnje i potvrđena donacija zaštitne kutije za ikonu Filermosu, istovjetna onoj u kojoj se čuva Mona Liza u Luvru, a koja će omogućiti veći stepen zaštite ove relikvije koja ima veliki značaj i za Crnu Goru i za Red. Predsjednik je izrazio zahvalnost za podršku u oblasti zdravstva i mogućnosti da se crnogorski kardiolozi specijaliziraju pod protektoratom Reda u cilju unapređenja kvaliteta zdravstvene zaštite u Crnoj Gori. 

I na ovom sastanku domačini su posebno izrazili interesovanje za aktuelna kretanja na Zapadnom Balkanu i evropsku perspektivu zemalja regiona.