Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović boraviće u zvaničnoj posjeti Svetoj Stolici

06/10/2018

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović boraviće u ponedjeljak 08. oktobra, u zvaničnoj posjeti Svetoj Stolici, na poziv poglavara Rimokatolicke crkve, Njegove Svetosti pape Franja.

Posjeta crnogorskog Predsjednika Vatikanu je potvrda odličnih odnosa Svete Stolice i Crne Gore, koji imaju duboke istorijske korijene i tradiciju međusobnog poštovanja, utemeljene  Konkordatom o saradnji iz 1886.godine.

Crna Gora je nakon obnove drzavnosti, prepoznatljiva kao zemlja koja posebnu paznju pridaje očuvanju i razvoju međunacionalnih odnosa i vjerskoj toleranciji, saradnji i solidarnosti, obnovila odnose sa Svetom Stolicom i kroz Temeljni ugovor, koji reguliše najvažnije segmente bilateralnih odnosa i status katoličke zajednice u našoj zemlji.

Susretu na najvišem nivou prethodila je i nedavna veoma uspjesna posjeta državnog sekretara Svete Stolice kardinala Pjetra Parolina Crnoj Gori.

Predsjednik Đukanović će se u Apostolskoj palati susresti prvo sa Papom, a zatim i sa državnim sekretarom Parolinom.

Nakon posjete Vatikanu predsjednik Đukanović će posjetiti i sjedište Suverenog Viteškog Malteškog Reda, sa kojim je Crna Gora uspostavila diplomatske odnose 2006. godine, gdje će domaćin biti fra Đakomo Dela Tore del Tempio di Sangvineto, Veliki Majstor Malteškog Reda.